08/14/12 14:20
(http://www.klassa.bg/)

Найденов прогнозира 40% по-ниски добиви от царевица

Добивите от царевица тази година ще са с 40% по-ниски, заради сушата, прогнозира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при посещението си край Раковски и Брезово, цитиран от агенция „Фокус“. Според него слабата реколта на фуражи ще доведе до по-високи цени на месото и млечните продукти. Найденов коментира още, че България не остава встрани от световните тенденции и се вписва в прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за драстично намаление на тазгодишната реколта на царевица. В сравнение с миналата година, когато у нас са прибрани над 2 милиона тона царевица, тази година продукцията ще надхвърли едва 1,2 милиона тона. Добивите от един декар ще са около 300 тона, уточни министър Найденов, но подчерта, че в някои райони от страната ще са и много по-малки. Затова той е издал заповед комисии от областните земеделски служби да извършат проверки и там, където стопаните са загубили 100% реколтата си, да получат обезщетение от 80%, стига да имат застраховка на площите си.
Правителството изготвя стратегия за развитието на поливното земеделие, тъй като съоръженията отдавна са разбити, а климатичните промени се отразяват на реколтата всяка година, заяви още Найденов. Стратегията е почти готова и вече е обсъдена на правителствено заседание. Изготвянето й е възложено на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. В момента водният сектор е разхвърлян в няколко министерства и те също работят по свои програми. Новият борд на директорите на „Напоителни системи”, които сега се преструктурират, ще обсъди стратегията със синдикатите и със специалистите, обеща Найденов.
Заради трайното засушаване през последните месеци у нас се очакват около 80% от добивите на царевица от миналата година и 70-80 % от добивите на слънчоглед за 2011 година, прогнозира Емил Миланов, началник отдел „Зърнени и полски култури” в Министерството на земеделието и храните в предаване на радио „Фокус”. По думите му според очакваните средни добиви, ще има зърно за нуждите на страната, дори ще остане и за износ. Той добави, че в някои райони като Монтана, Видин, Разград, Търговище, Велико Търново, Ловеч, Сливен и Пловдив, засушаването е по-голямо и там се очаква да има пропаднали на 100% площи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване