08/14/12 15:45
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев изкачи стълбите до връх Шипка за 3 минути

Президентът Росен Плевнелиев  изкачи стълбите до връх  Шипка, където  се отбелязаха 135 години от Шипченската епопея за 3 минути и 10 секунди. След това награди първенците в състезанието за скоростно изкачване на стълбите на Паметника на свободата. Президентът заяви, че за пръв път тържествата са толкова мащабни. Той благодари на всички, които са в Инициативния комитет и на всички управници за това, че има такива тържества с национална значимост. „Казват, че знамето когато бъде издигнато горе - оттам се вижда ясно Дунав”, заяви Плевнелиев. Той съобщи, че знамето е издигнато на 22-метров пилон, а огънят е запален за пръв път след близо 35 години. Държавният глава допълни, че следващите дни започват националния чествания и тържества и заяви, че през петте робски века народът ни е доказал, че не се смирява.
На тържествата взеха участие областните управители на Габрово, Стара Загора, Монтана, Ловеч и Велико Търново, кметове, народни представители, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, Данчо Данчев - директор на парк-музей „Шипка-Бузлуджа, директорът на Агенция „Архиви” Мартин Димитров и други.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване