08/14/12 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Цвета Кирилова и Боряна Петрова: На фестивала „Вярвам в теб!” ще има ден на олимпийските игри

Детският фестивал "Вярвам в теб!" ще се проведе на 28, 29 и 30 септември в Южния парк, където ще се изявяват млади таланти. Събитията ще се случват паралелно, ще бъдат синхронизирани от водещ с опит в работата с деца. Във фокуса на фестивала ще бъдат игрите и спортните занимания. В центъра на събитията ще са състезанията с разиграване на ситуация „Постави се на мое място!" Всички хлапета ще могат да поиграят заедно с деца с увреждания в специално адаптирани от експерти игрови ситуации, достъпни и весели. Целта е да постигнем промяна в обществените нагласи към бита, потребностите и възможностите за общуване и приобщаване на децата в неравностойно положение. Значим акцент на феста ще бъде оригиналният детски фотоконкурс „Нашите слънца”. Всяко дете ще участва със свои 6 най-атрактивни снимки, открояващи неговата индивидуалност. Част от фотосесиите на децата ще бъдат реализирани на фона на значими места от столицата – културни и исторически паметници от античността и средновековието. Идеята е да бъдат популяризирани  емблематични места в града  в полза на кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г Детският фестивал „Вярвам в теб!” се организира от "Сдружение Азбукари” с председател Цвета Каменова и зам. председател Боряна Петрова. Само пред „Класа“ двете организаторки на феста разказват подробности за предстощото събитие.
 

- Как се зароди идеята да организирате детски фестивал?

 Цвети: Идеята се зароди преди няколко месеца на среща с Боряна. Аз бях преминала през сложни лични перипетии. Реших, че имам нужда да се занимавам със социална проблематика.  Години наред работех в телевизии, там получих добра основа, за да насоча усилията си в тази посока. А с Боряна сме работили заедно в различни периоди. И така, тази знакова среща ни провокира да направим нещо положително за децата. А за да се случи това, трябва да мислим в една посока.

 Боряна: С Цвети отдавна не се бяхме виждали и след тази среща се  ентусиазирах да направим нещо, което да осмисли ежедневието ни. А какво по-хубаво от това да работиш в името на децата. За да се реализира една идея трябват хора, съмишленици и доброволци. Трябва да се изчака подходящото време. То дойде.  Става дума за проект, който има социална насоченост, а от друга страна – ш образователна.
 

А защо точно детски фестивал? Българинът не се ли насити на подобни събития?

Цвети: Нашият фестивал няма аналог. Ние от „Сдружение Азбукари" не искаме само да се забавляваме. Целта е на едно място да съберем деца от различни социални групи, които до този момент по различни причини растат разделени. Става въпрос за деца в неравностойно социално положение, деца с потребности, различни от тези на здравите деца Този фестивал ще постави основата на една дългосрочна политика в тази посока. Една от целите е да преодолеем изолацията на децата в неравностойно социално положение, да се преборим с апатията на обществото.

 Боряна: Ние правим фестивал за всички деца. Това ще бъде сцена, трибуна за изява на талантите на децата. На техните качества и интелект. Идеята е децата да се опознават и да създават приятелства. Да си протегнат ръка. Тук децата със специфични потребности не са зрители - те са участници под формата на различни игри. Те играят наравно с останалите деца. В повечето от тях има нещо уникално, има талант, който не е намерил възможност за изява. Ще ги запознаем с игрите от нашето детство.

  

- Нещо по-конкретно от програмата?

 Боряна: Фестивалът ще започне  с богата музикална програма. Децата ще се изявяват на няколко сцени. Вторият ден ще бъде богат със спортни състезания и игри. Нарекохме го ден на олимпийските игри. Въобще ще има много музиканти, клоуни и актьори, които ще се превъплътят в образите на любими герои от приказките и детските филми. Ще е пълно с изненади както за децата, така и за техните родители.

 

Намирате ли подкрепа от страна на бизнеса и държавните институции?

 Цвети: Намират се хора, които в тези тежки времена отделят средства за такава благородна инициатива. Има, разбира се, хора от бизнеса които изпитват резерви към нас. Това е нормално, защото ние сме нова неправителствена организация. Ние тепърва ще се доказваме. Хубавото на нашият проект е, че той е публичен. Той е видим. Няма място за задкулисни игри и нечистоплътни намерения. Бързам да се похваля, че се намериха бизнесмени, които     повярваха в нас. Сега е времето да оправдаем доверието, което ни дават в аванс. Звучи малко клиширано, но това е факт. Ако ги излъжем - лъжем себе си, лъжем обществото. Този филм всички сме го гледали. Време е  да се случва нещо полезно, хубаво и градивно за нашите деца. В това отношение обществото е длъжник. Бих искала да благодаря на всички министерства, имащи отношение към децата, за тяхната подкрепа. Много важна е и подкрепата на УНИЦЕФ. Знаете това е организация, която има представителства в над 150 държави.

 Боряна: Разчитаме на подкрепата и от страна на медиите за промотиране на събитието. За да може това да стане кауза на цялото общество.

 

Къде и как могат да се включат доброволци в организацията на фестивала?

 Цвети: Имаме уеб адрес, имаме страница в социалната мрежа фейсбук-Детски фестивал "Вярвам в теб". Тези, които проявяват интерес, там могат да ни намерят.
 

Какво ще е успех за вас в края на фестивала? От какво ще сте доволни?

 Боряна: Когато децата си тръгнат щастливи в очакване на следващия фестивал, ще сме доволни.. Ако поставим начало на преодоляването на границите на различието и бариерите пред децата, ще бъдем щастливи. И ако родителите осъзнаят, че това  са стъпки в правилна посока. Че това са добри модели на поведение .И че децата трябва да са заедно – независимо дали имат проблеми в развитието си или не. Това е нашата отговорност към тях. Защото всички деца имат право на игра.

 

Как стои въпросът със сигурността на фестивала?

 Цвети: Партнираме си със Столична община и органите на реда, за да не се случват безредици и всякакви простотии. Доброволци на БЧК ще помагат. Ще има медицински екипи. Това са задължителни изисквания при провеждането на подобни мащабни събития. Така че компромиси по отношение на сигурността на децата и техните родители няма да се правят.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване