08/15/12 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Защо македонският премиер пак почива в Турция

в. Утрински весник

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган продължава добрата практика да кани и македонските премиери на почивка. Тази година Никола Груевски ще почива със семейството си в земния рай Фетхие на границата между Егейско и Средиземно море, между Мармарис и Анталия и срещу гръцкия остров Родос, на брега на морето, което турците наричат “мъртво море”, един от най-красивите и най-екзотични райони на Турция.

Тези частни покани (този път в месеца Рамазан) са изключителен жест на приятелство и близост, който сам по себе си говори много. Почивката по лична покана, макар и само за няколко дни, превъзхожда всички протоколни срещи на най-високо равнище и е резервирана само за близки, лични приятели.

Независимо дали турският премиер ще бъде със своя гост от Македония ден, два или само няколко часа, със сигурност те ще разменят мнения в неофициална обстановка, без задръжки и официалности, за много въпроси, които са от интерес за двете приятелски страни.

Премиерът Никола Груевски вече е добре запознат с фактите за Турция, която израсна до регионална военна, икономическа и политическа сила в Близкия изток и на Балканите. А премиерът Тайип Ердоган е сред петте най-влиятелни личности в света. В групата Г-22 на най-силните страни в света, Турция е на 17-о място с двуцифрен икономически растеж в продължение на години.

След дългогодишни неуспешни преговори с ЕС премиерът Ердоган предложи алтернатива на 75-те милиона турци. Така започна бързото собствено икономическо развитие на Република Турция, която формира своята първа съвременна държава и нация само 21 години преди Република Македония, по-точно през 1923 г.

Подчертавам това, защото много ясна и строга е разликата между Османската империя и съвременна парламентарна Република Турция, базирана на историческите реформи на бащата на съвременна Турция Кемал Ататюрк след голямата победа в турската война за независимост.

Тази драматична разлика между Ататюрк и султаните от Османската империя, между Османската империя и държавата с ново име и ново устройство, с нов литературен език, нова латинска азбука, нова столица, отделяне на религията от държавата, нова стратегия и дори различно облекло в посока към европейска Турция може да бъде вдъхновяваща и за македонския премиер, както и за голям брой световни лидери.

Турското правителство вече се подготвя за най-голямото честване в своята история - 100 години Република Турция 1923-2023 г. Премиерът Тайип Ердоган обяви един от най-големите проекти в света - изграждането на автомагистрала и железопътна линия под Босфора, които ще свързват Европа и Азия. Той съобщи и за атрактивните проекти за изграждане на нов Босфор, изкуствен пролив, който ще заобикаля Истанбул, и за нов милионен град близо до Истанбул. Турция е сериозен кандидат за домакин на лятната Олимпиада 2020.

Тайната на турското чудо започна още преди три десетилетия, когато по време на правителствата на Тургут Йозал, Сюлейман Демирел, Месут Йълмаз и Тансу Чилер Турция реши да насочи главните си инвестиции към инфраструктурата, образованието и културата. В един период на постоянно строителство бяха изградени 4000 километра пътища и автомагистрали. Направени бяха най-големите язовирни стени на реките Тигър и Ефрат и гъста канална мрежа за напояване на милиони хектари в цял Анадол.

Изградени бяха мостовете над Босфора и над 40 летища в цяла Турция, която има 17 града с над един милион жители. Големите чуждестранни компании износители в Турция трябваше да направят свои заводи в страната, а на хотелиерите бяха обещани изгодни концесии за 49 години, ако строят луксозни хотели по протежение на 10 000 километра крайбрежна ивица на четири морета.

Премиерът Тайип Ердоган продължи с още по-интензивно темпо изграждането на инфраструктурата със скоростните железопътни линии Истанбул-Анкара-Коня, с автомагистрали и летища, газопроводи и петролопроводи, морски пристанища и съвременни кораби, големи чуждестранни и местни инвестиции в индустрията, земеделието и строителството. Особен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване