08/15/12 19:26
(http://radiomilena.com/)

Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени

 Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са измръзнали тази зима. В района на село Брестовица, където са най-големите масиви от грозде, пораженията достигат до 90%. Най-засегнати са десертните сортове, които са най-малко устойчиви на студ, съобщи БНТ.

 

След дълги години работа в Америка, Красимир Патишанов се прибира в родното си село Брестовица и влага парите си в лозарство. Обработва 90 декара предимно десертни сортове лозя, за които зимата се оказва пагубна.

„90-95% от тези площи са измръзнали на  100% или ако миналата година съм имал добиви от 70-80 тона, тази година няма да са повече от 4-5 тона, това е максималното количество и качеството е много лошо“, коментира Патишанов.

Оцелелите насаждения са разположени главно по склонове, хълмове и високи места, защото там студът не се задържа задълго. И при тях обаче реколтата е изключително слаба.

Най-големи са пораженията при по-старите лозя и при десертните сортове. Според местните лозари обаче студоустойчивите винени сортове не са достатъчно рентабилни.

„Нашите специално са измръзнали на 100%, което означава, че или трябва да се подновят, т.е. самата лоза да се поднови за година-две или трябва да се изкоренят целите лозя. Ние вече сме решили, че винените лозя ще ги махаме тотално, ще ги изкореняваме“, каза лозарят Стоян Попов.

Слабата реколта неминуемо ще доведе до скок в цените на гроздето, категорични са лозарите.

„Ако килограм грозде се е търгувал около 1-1.10, тази година ще бъде не повече от лев и 40, лев и 50″, прогнозира Асен Шопов.

В лозарството са необходими минимум три години, за да се получи възвращаемост на доходите, пресмятат производителите./КРОСС/

 Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени

bookmark Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени svejo Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени google Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени delicious Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени stumbleupon Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени facebook Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са унищожени Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване