08/15/12 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Рецесията в Кипър се задълбочава

Рецесията в Кипър се задълбочава, сочат официални данни, публикувани от Никозия. Националната статистика на Кипър отчита задълбочаване на кризата и спад в икономиката на страната с 2,3% на годишна основа, предаде гръцкото издание „Нюз ин“, цитирано от БТА.
Отрицателен ръст има в сектора на строителството, промишлеността, търговията и транспорта. Отчита се и положителен икономически растеж в някои сектори, като туризма и банковата сфера, съобщава кипърската гръцка агенция КНА.
В края на юли се появи информация, че международните кредитори на Никозия готвят кошмарни сценарии за Кипър, подобен на този на Гърция. Страната започна преговори с тройката кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за определяне на условията в споразумението, което Кипър ще сключи в замяна на финансова помощ.
Електронното издание „Кипрос” съобщи, че окончателното договаряне на условията ще стане през октомври. Причина за това е вероятното удължаване на преговорите между двете страни, тъй като преценката за реалните щети, нанесени от банковия сектор, ще продължи и през септември. Тройката кредитори са поискали „цялостна приватизация“ на три големи монополиста които са полудържавни - електрическата компания АИК, телекомуникационната  КИТА и оператора на пристанищата в гръцката част на острова.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване