08/16/12 13:06
(http://www.klassa.bg/)

ExxonMobile и Royal Dutch Shell ще добиват газ в шелфа на Украйна

Международният търг, обявен от правителството на Украйна за разработване на находище на газ в дълбоководния шелф на Черно море, е спечелен от консорциум, в който участват американският енергиен гигант ExxonMobile и британско-холандският Royal Dutch Shell. Това съобщи украинският министър на екологията и природните ресурси Едуард Ставицки в четвъртък, цитиран от ИТАР-ТАСС. Консорциумът, в който участват също румънската OMV Petrom и украинската държавна компания Надра, е избран след конкурс.
На конкурса е било изнесено разработването на участъка "Скифский", като капиталовложенията за усвояването му достигат 12 млрд. долара.
Освен консорциума, в търга е участвала и компанията Lukoil Overseas Ukraine. Специалното разрешение за разработване на шелфа ще бъде в сила 50 години. Площта на участъка е 16 700 кв. километра. Според предварителни оценки на украинското правителство добивът на природен газ може да достигне 3-4 млрд. кубични метра годишно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване