08/16/12 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Еквадор предостави политическо убежище на Джулиан Асандж

Външният министър на Еквадор Рикардо Патино обяви в четвъртък, че предоставя политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който от два месеца се укрива в посолството на страната в Лондон, съобщиха световните агенции. В очакване на решението полицейската охрана пред сградата бе засилена и бяха задържани демонстранти, събрали се да попречат на евентуален щурм на посолството от британски спецчасти. Според еквадорския министър в сряда вечерта той е получил от Великобритания „отявлена писмена заплаха, че нашето посолство в Лондон може да бъде щурмувано, ако Асандж не бъде предаден“. Той трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да бъде разпитан по обвинения в сексуално посегателство.
Според експерти евентуален щурм срещу посолство ще бъде в нарушение на Виенската конвенция, която определя дипломатическите имоти като неприкосновена собственост на съответната държава. Според френския в. „Фигаро“ Лондон би могъл обаче да се позове на британски закон от 1987 г. за статуса на консулските и дипломатическите имоти, който позволява на територията на Обединеното кралство да се премахне имунитетът на дадено посолство. Но там е записано, че това е допустимо само в случай на заплаха за обществената или националната сигурност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване