08/16/12 11:52
(http://radiomilena.com/)

Започва 40-ти Юбилеен Международен фолклорен фестивал

snimki roleri 017 150x150 Започва 40 ти Юбилеен Международен фолклорен фестивалТрадициите и фолклора на 11 държави ще видим в Бургас от 20 до 24 август. Поводът е провеждането на 40-то юбилейно издание на най-стария в България международен фолклорен фестивал. Автентични кукери от с. Вресово направиха демонстрация на обред за здраве и благополучие и с това дадоха старт на нарочна пресконференция с участието на Димитър Маджаров – директор ОП „Летен театър, фестивали и концерти“, Пламен Каров – режисьор на фестивала и Георги Райков – негов сценарист. Тази година красивото и неповторимо танцово изкуство ще бъде пренесено и във всички квартали на общината. Основните сцени по традиция са Летния театър, лятна сцена „Охлюва“, пред сградата на Община Бургас, ж.к. „Славейков“, „Изгрев“, „Меден рудник“, кв. Лозово, Сарафово, Банево, Горно и Долно Езерово и Крайморие. Фестивалът, който е и най-стария в историята на България ще продължи пет дни от 20 до 24 Август.  За приятната атмосфера и настроение ще се погрижат танцови ансамбли от 11 страни – Франция, Турция, Грузия, Словакия, Румъния, Русия, Хърватска, Индонезия, Украйна, Сърбия и България, като родният фолклор ще бъде представен от фолклорните формации „Странджа“ и „Пирин“. По време на срещата стана ясно, че тазгодишните носители на престижната награда „Нестинарка“ е професионалният фолклорен ансамбъл „Пирин“ от Благоевград, които ще представят страната ни още в първата вечер от фестивала. Участниците ще поднесат живо и истинско усещане не само чрез танца, музиката и костюмите, а ще ни осигурят истинско пътешествие по пътя на родните си места – бит и култура. За това ще помогнат мултимедийните екрани на сцената на Летния театър. Последната вечер ще започне с импресия за историята на фестивала, а химна на фестивала „Прехвръкна птичка“ ще бъде изпълнен тази година от детски народен хор „Трепетлика“ при ОДК – Бургас с ръководител Пепа Запрянова.

 Започва 40 ти Юбилеен Международен фолклорен фестивал

bookmark Започва 40 ти Юбилеен Международен фолклорен фестивалsvejo Започва 40 ти Юбилеен Международен фолклорен фестивалgoogle Започва 40 ти Юбилеен Международен фолклорен фестивалdelicious Започва 40 ти Юбилеен Международен фолклорен фестивалstumbleupon Започва 40 ти Юбилеен Международен фолклорен фестивалfacebook Започва 40 ти Юбилеен Международен фолклорен фестивалСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване