08/16/12 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Как „Виваком” и „Глобул” те прецакват и после те правят на идиот (от „Мтел” да не се радват)

Плакат с мобилната ламя, издигнат на протест срещу трите оператора. Снимка: e-vestnik

За пореден път се уверих защо народът нарича в интернет трите български мобилни оператора с любовните имена „СВиваком”, „Грабул” и „Ментел”.
Пътувах из САЩ за месец и носех и двата си български телефона – „Виваком” и „Глобул”. И двата имат роуминг от години. Не че много ги използвам в чужбина с техните безобразни цени (особено преди да се намеси Европейската комисия и да ги натисне да ги свалят). Но българските ти телефони са важни – есемеси, следиш кой те търси, обаждаш се при важно повикване и т. н.
На летището във Варшава се обадих от единия – „Глобул” – до София. Работеше, всичко е наред. Другия не пробвах, за последно бях говорил с него в чужбина – в Италия година и половина назад. Като пристигнах в Чикаго, включих двата телефона и се удивих. На „Виваком” ловеше мрежи, но нямаше роуминг. На „Глобул” нищо не ловеше. Няма никаква индикация за сигнал на дисплея. Сложих сим-картата в друг джиесем, да не би пък нещо да се е повредил телефона ми. Същата работа – няма сигнал въобще. Пробвах и с трети джиесем – пак не става.
Пробвах на още няколко места в Щатите в следващите 20 дни – в Аризона, в Сан Франциско. Същата работа. Оказах се без български телефони.
Разбира се, не съм и смятал да говоря много с тях. Веднага си купих сим-карти на „Т-мобайл” и „Ей Ти енд Ти” и имах връзка. Но в българските получавах есемеси, например от две банки за плащанията с две различни банкови карти. Това е важен въпрос.

Както и да е, оправих се и се прибрах в София. На другия ден звъня на „Виваком”, на 123 – защо нямах роуминг, питам. „Никога не сте имал роуминг”, казва ми служителката, след като провери. „Как да не съм имал, говорил съм с този телефон в чужбина”, опитвам се да възразя. „Нямате”, казва тя и аз разбирам болезнено, че спорът е безпредметен. После проверих пак на 123 може ли да ми извадят данни за разговори за година и половина назад – с кого съм говорил. Не можело, не се пазели в системата.
Писах жалба и след седмица получих писмо по пощата, че „След направената проверка в системите се установи, че нямате активирана услуга роуминг на тарифен план еди кой си”. Миличките. Те нямат, но аз имам обяснение. Като си поднових договора за още една година, вероятно са ми изключили роуминга. Те ме молиха за този договор, не аз. Тяхно задължение е да ми запазят услугата роуминг, която съм ползвал. Или поне да питат, да предупредят, че я изключват.
Не ми се говори за всичките им глупости – как техните служители ми сменят тайния въпрос. За един и същи номер в различни периоди са ме питали за родния ми град, за любим цвят, за куче, за името на майка ми. Дълго е да обяснявам какви ги бяха забъркали. А когато с колеги си прехвърлихме всички телефони от фирмени в група на лични, се оказа, че служителката ни е напраскала в договорите по свое усмотрение тайни въпроси и после месеци наред не можехме да си правим справки по телефона, всеки трябваше да ходи да се обяснява.

Обадих се и на „Глобул”, пак на 123, с въпрос „Защо нямам роуминг” и служителката ми казва – „Имате роуминг, всичко е наред”. „Ама как да имам, като нямах през цялото време в Щатите, никакъв сигнал”, опитвам се да обясня. „То там няма покритие навсякъде”, отговаря ми компетентно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване