08/16/12 01:02
(http://e-vestnik.bg/)

На Запад по Route 66 - безкрайните магистрали на Америка

Снимки: e-vestnik

Продължение на пътеписа “До Чикаго и напред”, виж предишната трета част “На Запад по Route 66

Който иска, нека опита да намери един месец от живота си да пътува, където и да е. Ще види, че не парите, а времето са най-големи проблем. Не можеш да се откъснеш от работа, не можеш да заминеш точно сега, не може това, не може онова. Трябва да си достатъчно луд, за да го направиш.
От няколко години се каня да пропътувам Route 66, от 2 години го планирам сериозно, а сега, докато се измъкваме по авенютата на Чикаго към хайуея, не се вълнувам особено.
Всички ми се чудеха на акъла.
„Защо ти е? Между нас и Лос Анжелис е само царевица”, шегува се моята домакиня в Чикаго.

И други българи емигранти тук ме гледаха като луд, като им казвах, че ще пътувам по Път 66 открай докрай. За да разсея подозрението им, че съм някакъв глупак, споменавах, че ще напиша пътепис или книга. Тогава някак проявяваха разбиране - „А, да…” Като че ли не може да си биеш камшика на Запад по „Главната улица на Америка” и без да напишеш нищо.
Пътят е живот.
После се оказа, че някои завиждат - живеят в Щатите по 10-15 години, а не са ходили тук или там, камо ли да пропътуват по “Майка път”.

Снимки: e-vestnik

Някои българи, които са карали с кола или камион много из Щатите, ми изчисляваха, че мога да взема разстоянието до Лос Анжелис за 3-4 дни, ако се сменяме по пътя двама шофьори. Айде бе. Не съм мислил да препускам. Но и нямах възможност да пътувам 2-3 месеца, подобно на Стайнбек с неговия Росинант. Нямаше и куче. Но за втори шофьор и спътник обаче имах късмет. Кой луд може да дойде с мен, да отсъства почти месец от България, да зареже работа? Намери се - колежката Нина. Журналистка, която се отврати от българските медии и стана фотограф. Почти на 30, дребничка, с голяма фотографска чанта и блясък в погледа, който издава, че е състояние „Дзен” - тя ги разбира тия работи. Нина гостува в Чикаго на своя съученичка от английската, която не беше виждала години, освен в скайпа и фейсбука. Натоварихме се в колата, след като тя беше купонясвала 3 нощи с приятелката си по незнайни чикагски партита и се беше напушила блажено. После в Калифорния се наслушах на истории как се отглежда марихуана из Щатите и колко е достъпна тревата, въпреки строгите закони.

Нина е в преходен период от хеви-метъл към „Дзен”, има гадже алпинист и 2-3 постоянни ухажьора, които нямат шанс. Изпива без да трепне 3 бири и без колебание праща у лево всеки досаден сваляч. Ако, не дай си Боже, й досажда чалгар или фен на Бойко Борисов, започва да гледа като гърмяща змия и онзи може и да пострада.
С Нина сме обикаляли да снимаме из България и чужбина в последните 10 години. Тя обожава Рим, научи италиански и се канеше да се засели там. Може би затова Америка не й допада много. Още мащабите и разстоянията в Чикаго я стреснаха. Тя си иска Рим, тесните улички. А по магистралите на Запад и доскуча още повече.

Снимки: e-vestnik

Неусетно се измъкваме от Чикаго и… настъпва страшна скука. Магистрала, зеленина край пътя и нищо друго. Движим се по хайуей 55. Да, това е трасето на Route 66. Тук трябва да се поясни, че Път 66 официално ...

Публикувана на 08/16/12 01:02 http://e-vestnik.bg/15393/na-zapad-po-route-66-4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване