08/16/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

“Ню Йорк таймс”: Вечното вето в ООН изолира Русия

Прекомерното използване на правото на вето (като блокирането на три резолюции на Съвета за сигурност на ООН за Сирия) намали международния авторитет на Русия и засили изолацията й. Ако Кремъл не стане по-прагматичен и не смекчи отношенията си с други страни и институции, влиянието на страната ще отслабне още повече, коментира “Ню Йорк таймс”.

Русия и Китай разгневиха миналия месец западни и арабски страни с това, че наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност, целяща да наложи икономически санкции на Сирия, ако режимът на Башар Асад не изпълнява международния мирен план. През февруари американският държавен секретар Хилари Клинтън каза, че ветото на Русия и Китай на резолюция, осъждаща репресиите на Асад срещу собствения му народ, е пародия и заяви, че приятелите на демократична Сирия ще вземат мерки.

Те го направиха и сега Русия е в периферията на международното планиране за бъдещето и помощта за Сирия след Асад, отбелязват авторите на статията - двама американски дипломати и британски дипломат, научен сътрудник в лондонския Кингс Колидж.

Според тях негативната дипломация на Русия й е навредила и в други райони, като припомнят руското вето през 1999 г. на резолюция на ООН за военни действия за прогонването на югославски сили от Косово, нахлуването в Грузия през 2008 г., за което президентът Владимир Путин призна миналата седмица, че е било предварително планирано, както и признаването на независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия.

Като попречи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да работи в разбунтувалия се Северен Кавказ, Москва се отказа от ценен инструмент за постигане на помирение в район, който представлява все по-голяма заплаха за териториалната цялост на Русия, се казва още в статията.

Посочва се също, че използването на доставките на природен газ на Русия като политическо оръжие срещу Украйна и Беларус е накарало европейските й клиенти да гледат на Москва като на ненадежден доставчик и да търсят други алтернативи. Злоупотребата с монопола на руските тръбопроводи накара каспийските енергопроизводители да намерят алтернативни пътища към световните пазари, пише “Ню Йорк таймс”.

Според статията и други световни сили прилагат негативна дипломация, но без да се изолират. Макар САЩ да са налагали вето на повече резолюции на ООН от 1972 г. от сравнение с която и да е друга страна постоянен член на Съвета за сигурност, често пъти за да спрат критиките към Израел, Вашингтон поддържа добри отношения с умерените арабски държави.

Китай също не се колебае да използва правото си на вето, но внушителната му икономика и нарастващите чужди помощи и инвестиции гарантират, че Пекин ще запази голямото си влияние.

Руската дипломация не е напълно негативна, но това, което я отличава от Китай, е бремето на негативната политика в чуждите й ангажименти като цяло. След като през май стана президент, Путин подкрепи този курс може би най-забележимо с трайната си подкрепа за все по-жестокия режим на Асад. Не е учудващо, че заради тези и други действия Русия остава с все по-малко приятели, се посочва в статията.

Авторите призовават за една по-силна и по-склонна към сътрудничество Русия, от която без съмнение световната общност ще има полза. Москва от своя страна може да засили уважението към международния статут на Русия, като построи демокрация, укрепи икономиката си чрез изграждане на взаимно изгодни отношения с други страни и като използва повече инструментите за интелигентно влияние.

В международната политика през 21 век дори най-великите сили могат да постигнат целите си, като привличат съюзници и партньори и Русия не е изключение, посочват в заключение авторите на статията в “Ню Йорк таймс”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване