08/17/12 21:16
(http://e-vestnik.bg/)

Египет - в Синай се възражда екстремизъм

Асошиейтед прес

С нов арсенал от оръжия и с нови последователи в нестабилния Синайски полуостров се възражда екстремистка групировка, която плаши дори ултраконсервативните мюсюлмани в Египет.

Последователите на групата, известна като “Такфир уал хиджра” (Отлъчване и екзодус), наричани такфири, водят потаен, изолиран начин на живот, в който всичко и всички, които не пасват на ограниченото им тълкуване на Корана, са смятани за “еретично” или за “еретици”. Те мечтаят за пуританска ислямска държава в Синай.

Макар не всички такфири да участват активно в джихада свещена война , тяхната идеология ги превръща в източник на попълнения за въоръжените групировки и се смята, че те са извършили поредица от нападения срещу египетски и израелски военни в Синай.

През последните месеци числеността на “Такфир уал хиджра” рязко е нараснала - от неколкостотин правоверни от самия Синай преди началото на бунта в Египет миналата година до най-малко 4500 души, живеещи в бедни градчета в северната част на Синай, твърдят полицейски източници и лидери на местната бедуинска общност.

Разрастването на групировката е ясно доказателство как беззаконието, възникнало след разпадането на службите за сигурност след свалянето на президента Хосни Мубарак от власт, подклажда разпространението в Египет на все по-крайни идеологии.

Неприветливата земя, голите планини и пустинните пътища в Синай, покрай които са разположени малки градчета и села, отдавна са изоставени от правителството и инвестициите се насочват само към малкото подходящи за туристи центрове по южния край на полуострова, опиращ в Червено море.

Северната му част, която граничи със Средиземно море, Израел и ивицата Газа, е пустинна и единственото препитание на хората там е трафикът на мигранти и наркотици, както и търговията през подземните тунели с Газа, повечето от които бяха разрушени от Египет и Израел, след като през 2007 г. властта в ивицата бе завзета от войнственото движение Хамас.

Бедуинските племена, които преобладават в района, винаги са били религиозно консервативни и традиционалисти. Но все по-силно влияние в Синай започват да оказват по-строгите ислямски доктрини, които проповядват стриктно и буквално интерпретиране на исляма по начин, сходен със Саудитска Арабия, както и строго разделение на половете и връщане към начина на живот на пророка Мохамед.

Такфирите отиват много по-далече, те са готови да се откажат от близките си, ако те не са последователи на тяхното движение, твърдят бедуински източници. Опитите на Асошиейтед прес да уреди чрез посредници интервюта с членове на общността на такфирите бяха отхвърлени.

“Те не се срещат с хора. Те не присъстват на погребенията на собствените си родители и твърдят, че те били неверници”, заяви шейх Уда Абулмалус, старейшина на едно от бедуинските племена в Северен Синай. Дори племенните връзки, които са най-висша проява на привързаност в северната част на полуострова, отстъпват пред лоялността към собствената им групировка, добави шейхът.

Последователите на групировката отказват да ядат месо, ако то не е от животно, заклано от такфир, дори ако са седнали на масата в дома на родителите си. Децата им не ходят на училище, защото системата и самото обучение са смятани за “създаващи изкушения”.

Мъжете не участват в традиционните петъчни молитви в джамии, чиито проповедници са смятани за еретици. Те не подкрепят “Мюсюлманските братя” или ултраконсервативните салафисти, чието участие в политиката е смятано за богохулство.

Наименованието на групата напълно съответства на идеологията им на изолация. На арабски думата “такфир” означава да обявиш някого за неверник, да го отлъчиш от вярата. Думата “хиджра” е препратка към бягството през 7-и век (екзодуса) на пророка от неговите врагове в Мека, за да потърси убежище в съседния град Медина - и затова се превръща в метафора на бягството от греховния свят. Първоначално групата се наричала “Джамаат ал муслимин” (Мюсюлманската общност), като подтекстът е бил, че именно те са ...

Публикувана на 08/17/12 21:16 http://e-vestnik.bg/15405/egipet-v-sinay-se-vazrazhda-ekstremizam/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване