08/17/12 19:28
(http://radiomilena.com/)

При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI век

P8170013 При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI век

Приключиха археологическите разкопки в местността „Палеокастро” в Поморие. Екип от специалисти, ръководени от доц. д-р Сергей Торбатов , д-р Методи Даскалов  и Антон Карабашев проучваха и изучаваха района през лятото. Разкрити са части от уличната мрежа на римския Улпия Анхиалос, важни обществени сгради, за една от която се предполага, че е храмът на Изида и Серапис; голяма обществена постройка, чиито останки са запазени с много голяма височина – вероятно обществена баня. „Това може би е най-представителният римски град по Южното Черноморие, който е основан на това място специално от римляни. Градът е изграден основно през II век на съвсем чисто място според всичките традиции на римското градостроителство. Създаден е на чисто място и нищо общо с колониите” , коментира д-р Методи Даскалов. През Средновековието почти няма исторически извор, в който да не се споменава Анхиало като много важно пристанище и търговски пункт. Свидетелство за това е богатият нумизматичен материал и вносните стоки.  Почти няма монетосечения на Балканите, които да не са представени тук в музейната сбирка, която за тези 5 сезона  достига около 1000 монети. Преди няколко години археолозите разкриват некропол с голяма концентрация на средновековни гробове. „Некрополът на Анхиало е един от много малкото в България, където проучването на човешките костни останки на място се извършва от специалист антрополог. За три сезона работа са разкрити 173 гроба с останки от над 500 индивида. По-голямата част от намерените скелети са на деца от шестмесечна до тинейджърска възраст. Прави впечатление, че некрополът се развива на семейни парцели и че в един гроб са се извършвали до пет препогребвания. Това са гробове на заможни хора, свидетелство, за което са големият брой накити, предимно в гробове на жени – стъклени мъниста, гривни. „Интересен беше гроба на малко момиченце със сребърни наушници, върху главата на което е имало кърпа с ръчно бродирани златни нишки и наниз от мъниста”, сподели д-р Даскалов. Събраната колекция от около 30 нагръдни кръста, носени приживе, говори, че хората са били ревностни християни и е доказателство за стриктно спазване на консервативен християнски погребален обряд. Откритието на тази година е депо с над 1000 фрагмента от стенописи. Стенописната украса е в два слоя. Ранния пласт, според специалистите е от края на X-ХI век, а по-късния датира от XIII век. Открити са изображения от светец, Богородица, части от одежди и рамки, части от надписи, ореоли. Фактът, че в Средновековието некрополите са се развивали обикновено около църкви и намирането на преотложени стенописи, дава надежда, че в близките околности има християнски храм. Според специалистите поставянето им в некропола не е случайно, а е извършено символично погребване на стенописите, свързано с някакво почитание.

P1010002 При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI век

 При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI век

bookmark При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI векsvejo При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI векgoogle При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI векdelicious При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI векstumbleupon При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI векfacebook При археологически разкопки в Поморие откриват стенописи от XI векСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване