08/17/12 13:59
(http://www.klassa.bg/)

Финландия се подготвя за разпадане на еврозоната

Европейските лидери трябва да се подготвят за задаващото се разпадане на еврозоната, заяви финландският външен министър Ерки Туомиоя пред Daily Telegraph, цитиран от Ройтерс.
Той казва, че финландските ръководители са се подготвили за разпадането на единната валута с „оперативен план при всеки възможен сценарий“. Няма правила за това как може да се напусне еврозоната, но това е въпрос на време. Или Югът, или Северът ще се отцепи, тъй като ограничаващата обща валута носи нищета на милиони и руши бъдещето на Европа“, смята Туомиоя.„Това е тотална катастрофа. По пътя, по който сме тръгнали ще се разорим. Никой обаче не иска пръв да изостави еврото и да поеме цялата вина“, посочва той.
Разпадането на общата валута обаче би могло да направи ЕС по-силен и по-добре функциониращ“, казва министърът ветеран в една от малкото държави в еврозоната с първокласен кредитен рейтинг ААА. „То не е нещо, което някой във Финландия защитава, камо ли правителството, но трябва да сме подготвени“, допълва Туомиоя. Финландия, която разполага с вето, което може да блокира всяка нова спасителна помощ за задлъжнелите страни в еврозоната, настояваше за обезпечения от страна на Гърция и Испания в замяна на отпусканите заеми.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване