08/19/12 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Газовата връзка с Румъния ще готова до края на май 2013 г.

Проектът, по който се работи усилено в момента е газовата връзка между България и Румъния. Тази седмица направихме първа копка на проекта българо-румънска връзка. Румънската газопреносна система няма входна точка само от Русия, както е при нас, а е свързана и с унгарската газопреносна система, каза пред БНР Кирил Темелков, директор на "Булгартрансгаз". По този начин нашата система добива нови трасета за източници на газ. Обектът ни се предвижда да се изгради напълно до края на май 2013 г. Наземната част на територията на страната ще бъде изградена и в по-кратки срокове вероятно. Като цяло това е проект, който обвързва не само българската част, но трябва да координираме частите, които са на румънската територия и покрай Дунав, всички тези части са в ход в момента. Така се работи, че през май 2013 г. интерконекторът да е въведен в експлоатация, обясни Темелков. Политиката на правителството е за интегриране на газопреносните мрежи на България с тези на съседните държави.
Той каза, че няма опасения за газопреносната мрежа през зимата. "Ако настъпят усложнения в европейски план, тогава ние като част от европейската мрежа, можем да изпаднем в по-тежка ситуация. Имаме реално една криза от началото на 2009 и оттогава имаме усложнени обстановки, но нямаме криза, при която след 2009 г. да се спира или намалява газоподаването до нашите потребители", поясни Темелков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване