08/19/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

Подозират големи европейски банки в бизнес с Иран, независимо от санкциите

Министерство на правосъдието на САЩ и прокуратурата на Манхатън разследват  Deutsche Bank и още няколко големи финансови трезори  за нелегални връзки с Иран, в нарушение на санкциите срещу тази страна, съобщи в.“Ню Йорк таймс“, цитиран от Ройтерс и АФП.
Предполага се, че банките са използвали свои клонове в САЩ, за да движат милиарди долари по свързани с Иран транзакции, твърди изданието, цитирайки анонимен източник от финансовите регулатори в САЩ.
Разследването на Deutsche Bank е в начален стадий и още няма яснота дали тя е извършвала услуги на ирански клиенти чрез операции в САЩ и след 2008 г.
„През 2007 г. банката реши, че няма да се занимава с нов бизнес с партньори от страни като Иран, Сирия, Судан и Северна Корея , както и че ще излезе от дотогавашния бизнес във възможно най-късия легален срок“. Това заяви говорител на базираната в Германия банка пред Ройтерс, по повод публикацията на „Ню Йорк таймс“.
През 2009 г. САЩ започнаха разследване срещу пет чуждестранни банки за това, че са превеждали ирански пари чрез свои филиали в Америка. Подозрението падна над ABN Amro, Barclays, Credit Suisse, Lloyds и ING.
На 14 август британската Standard Chartered, която бе обвинена от американския финансов регулатор за незаконни операции с ирански компании, се съгласи да плати глоба от 340 млн. долара в извънсъдебно споразумение с Департамента на финансовите услуги на щата Ню Йорк.
Целта на санкциите на Вашингтон срещу ирански банки е да се принуди Техеран да спре програмата си за обогатяване на уран, която може да доведе до създаване на атомна бомба.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване