08/20/12 10:12
(http://radiomilena.com/)

Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехограф

bolnica 150x150 Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехографБургаската болница кандидатства пред благотворителната кампания „Българската Коледа” с молба да получи апарат, с който да бъдат преглеждани за мозъчни увреждания новородени бебета и малки деца. „Българската Коледа” се организира всяка година от администрацията на Президента на Република България и поканата към МБАЛ – Бургас да се включи в списъците й е дошла оттам. От болницата решили да поискат апарат за трансфонтанеална ехография за нуждите на неонатологично и педиатрично отделения, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД д-р Георги Матев.  С апарата се прави оглеждане на мозъка на новородени и на малки деца. Той може да диагностицира промени по мозъка, менингити, мозъчни кръвоизливи, вродени аномалии. Болницата има такъв апарат, но той е изключително стар – на повече от 15 години и може да се повреди всеки момент. А скенерът, който е другият вариант за такава диагностика, не се препоръчва на бебета и малки деца, защото е травматичен и облъчващ, обясни началникът на неонатологично отделение д-р Слава Коларова. „Българската Коледа” веднъж е подарявала апаратура на отделението по неонатология и на Детско кърмаческо отделение. През 2005 г. са купен 1 неонатален респиратор, 2 инкубатора, 2 монитора и ехокардиограф. Преди ден Бургаската болница получи и ваучер за стартирането на строително-монтажните работи по проекта за ранна диагностика на рака. Ваучерът на стойност 509 890,10 лева гарантира започването им всеки момент. Цялата сума на проекта, който болницата спечели през 2011 г. е 5 902 515, 24 лева. Средствата са по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 на ЕС, „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“. Ремонтът включва създаване на нова командна зала, технически помещения, пригодяване на условията за достъп на хора с увреждания, нови санитарни възли, изграждане на енергоспестяващо осветление и др. Звеното за образна диагностика е едно от най-натоварените в болницата, там годишно се извършват над 84 000 изследвания. Предстоят и търговете за покупка на апаратура.

 Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехограф

bookmark Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехографsvejo Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехографgoogle Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехографdelicious Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехографstumbleupon Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехографfacebook Бургаската болница кандидатства пред „Българската Коледа” за бебешки ехографСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване