08/20/12 14:21
(http://www.klassa.bg/)

Данъчните проверяват за здравни осигуровки свободните професии

Хиляди българи с доходи над 2000 лева месечно си спестяват плащането на здравни вноски. Това показва проверка на данъчните, съобщи Нова телевизия.
От началото на месеца тече акция на Националната агенция по приходи (НАП) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) срещу тези, които не си плащат за здраве, твърди още медията. Според източниците на Нова телевизия най-често законът се заобикаля от хора със свободни професии, които се осигуряват сами. Пред електронната медия от НАП са коментирали, че след като бъде уведомен, длъжникът предпочита да си плати, вместо да се отнема имуществото му.
При 2000 лева месечен доход здравните вноски, които трябва да влизат в хазната, са 160 лева. За година са почти 2 хиляди лева, изчислиха журналистите от Нова телевизия. Данъчните очакват поне няколко милиона лева допълнително в резултат на акцията.
Публичните изпълнители на НАП в Силистра са запорирали през последните месеци 39 банкови сметки на лица с неплатени данъци, осигуровки или глоби. Запорираните имоти са на обща стойност над 3 млн лева, съобщи „Дарик радио“.
От началото на годината 89 длъжници от област Силистра са получили възбрана да продават имоти и автомобили заради задължения към бюджета. Ако не ги погасят в срок, активите ще бъдат предложени за публична продан. Запорирани са 67 движими вещи на обща стойност над 3 000 000 лева. Наложените възбрани на недвижими имоти са 22 на обща стойност 670 000. лв. Втора година, освен данъци и осигуровки, приходната агенция събира и задължения към други институции като митници, съдилища, горско стопанство и КАТ. Данъчните припомнят, че при невъзможност за плащане наведнъж, гражданите могат да се свързват с публичните изпълнители и да разсрочват задълженията си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване