08/20/12 15:33
(http://www.klassa.bg/)

Дъщерята на убит диктатор може да стане президент на Южна Корея

Управляващата партия в Южна Корея Сенури избра на вътрешни избори за свой
кандидат-президент дъщеря на убития диктатор Пак Чон-хи, съобщава Лента.ру. След сложна изборна процедура в партията и след отчитане на резултатите от  социологически допитвания, 60-годишната Пак Кин-хе получи одобрение от 86%. На предишните избори съпартиецът й Ли Мюн-бак я изпревари и после бе избран за президент. По закон той не може да получи още един мандат.
Бащата на Пак Кин-хе идва на власт през 1961 г. в резултат на държавен преврат. Той управлява до 1979 г., когато е убит от свой съратник. Смята се, че Пак Кин-хе поставя основите на южнокорейското икономическо чудо, но погазва гражданските и политически свободи. Дъщеря му е известна като „принцесата с ноутбука“, защото винаги се обръща към публиката с предварително написани обръщения. Заради сдържаността й я наричат още „ледената принцеса“.
Главният конкурент на Сенури е опозиционната Демократична обединена партия, която още не е обявила своя кандидат-президент.
Ако Пак Кин-хе спечели на 19 декември, ще стане първата жена президент в историята на Южна Корея.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване