08/20/12 13:26
(http://www.klassa.bg/)

Една голяма нощна музика в Правец

Правец, пл. „Тодор Живков“. Стотици слушат Моцарт под звездното небе и в августовската жега. Открита сцена, разположена пред читалището, като магнит привлича меломани от цяла България и от чужбина, както и местните жители. Галата, която закрива Моцартовите дни Правец 2012-та надминава всички очаквания. Съпроводът е поверен на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Максим Ешкенази. Увертюри, прочути арии и дуети от опери на Моцарт звучат в изпълнение на  Габриела Георгиева, Даниела Дякова, Диана Василева. За първи път от двадесет години насам световният бг тенор Калуди Калудов пее Дон Отавио от „Дон Жуан“, а младото ни оперно чудо Деян Вачков разлива брилянтен баритон. Веско Ешкенази  потапя публиката в симфоничното творчество на гениалния композитор с първа част от Концерт за цигулка №5. Виртуозният цигулар свири и в дует с Дани Милев, който представи новата си композиция за глас и цигулка, инспирирана от Моцарт. Двамата вече дебютираха като тандем с  авторската песен на Милев „Заведи ме там". Новата творба е написана специално за Моцартовите празници и бе бъде изпълнена за първи път на галаконцерта. Истински буч предизвикват джаз майсторите от „Михаил Йосифов секстет". Солист е Милица Гладнишка, джаз лъвицата, която се изявява с ария на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“. Впечатлението е повече от поразително. Своеобразен бум в програмата е гостуването на италиански саксофонен квартет, който предсдтавя оригинален прочит на „Малка нощна музика“.
Часове преди концерта прочутата оперна прима Дарина Такова покани приятелите на операта на "Среща с автограф" в салона на читалището. Бурно я аплодират, защото Дарина е прекалено откровена с почитателите си. Разказва за звездната си кариера след видеозапис от спектакъла на Римската опера "Дон Жуан", постановка на Франко Дзефирели, с нейно участие.
Повече от 200 артисти и технически изпълнители бяха ангажирани в осмото издание на Моцартовите празници в Правец. Вдъхновител и артистичен директор на форума е оперната прима Христина Ангелакова. Тя успешно продължава и доразвива идеята, която през 2004 година група ентусиасти решават да реализират, учредявайки общинско сдружение „Моцартови празници Правец`04”. Основната цел на сдружението е организирането и провеждането на ежегоден фестивал, който няма аналог в България и региона, с който да се популяризира творчеството на Моцарт, да се привличат млади и утвърдени оперни таланти и музиканти, да се работи за възпитанието на аудиторията чрез разнообразни музикално-сценични форми и образователни инициативи. Оттогава до днес организаторите не пропускат година и фестивалът „Моцартови празници” вече има своя история и традиции.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване