08/20/12 14:26
(http://www.klassa.bg/)

Загубите на вода в мрежата достигат до 70 на сто

Водопреносната система в страната е в окаяно състояние, загубите по трасетата са средно между 50 и 60%, на места стигат и до 70%. Това заяви в понеделник по БНР  Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Той уточни, че не всичко това изтича под земята, а в тази цифра влизат и кражбите, и недобре измерената вода от водомерите. Иванов подчерта, че според експертите над 12% загуби вече е много.
Тук през годините не е инвестирано дългосрочно и сега трябва да се наваксва с много бързи темпове, което означава, че трябва да се вкарат много големи инвестиции за кратък период от време. Инвестициите обикновено минават през цената на водата, коментира Иванов и добави, че вариант за изход от ситуацията е усвояването на евросредства: Европейските средства ще смекчат удара върху потребителя, но те не са достатъчни, за да се покрият всичките нужди. Като неадекватна политика на правителството Иванов посочи: Взето е решение печалбата на ВиК операторите да се внася в републиканския бюджет, в същия момент говорим за недостиг на средства за инвестиции. Би трябвало печалбата да се реинвестира. Това е решение, което може да облекчи инвестиционните програми на ВиК операторите.
През годините не е мислено достатъчно или не са намирани средства, за да се правят повече язовири, което сега се прави, т.е. има идея да се строят язовири, каза още Иван Иванов. По думите му, липсата на финансиране е довела до това, че не са довършени започнати проекти.
Освен самият строеж на язовири, което е тежка инвестиция и дългосрочно решение, в европейските страни се правят политики за рационално използване на водата. Там всяка капка дъжд се събира, поощряват се хората да ползват пестеливо водата, докато тук няма такава култура.
Поредните промени в Закона за водите целят да направят по-ясна собствеността, дават ясна индикация кой е собственик на водопроводите, каналите и се опитват да окрупнят ВиК операторите, като на територията на една област да има само един оператор, уточни Иван Иванов. Според него тогава ниските цени, които се държат от малките ВиК оператори, ще се повишат.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов подчерта, че ситуацията с водата в града е изключително тежка, качеството на услугата е лошо, а цената е една от най-високите. Той изтъкна, че от 71 села в общината, вече 30-40 са на режим почти цяло лято. България има нужда от водна полиция, защото ВиК дружествата се източват, категоричен е Паунов. По думите му, общината може да създаде водна полиция, но само ако водният оператор е на подчинение на общината. Ако дружеството е общинско, ресурсът ще се управлява много по-ефективно заради силния контрол. Според него трябва да се върви към една цена на водата в цялата страна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване