08/20/12 13:31
(http://www.klassa.bg/)

Започна реконструкцията на кръстовището на Патриарха

Днес започна реконструкцията на едно от най-емблематичните места в София – кръстовището между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“, познато на столичани под имената „Попа“ или „Патриарха“.
Очаква се ремонтът да продължи 50 дни, като в тази връзка кръстовището ще бъде затворено за пешеходци.
Проектът предвижда да бъдат изцяло подменени всички настилки, уличното осветление и пейките. Ще има и напълно ново озеленяване. Чешмата в района ще остане, но също ще бъде променена и изградена от гранит. Ще се премахнат телефонните кабинки. Ще бъдат изградени специални рампи за майки с колички и инвалиди. Изпълнител на проекта „ТЕХНО - 04”.
По време на ремонта трамваите, които минават по улица „Граф Игнатиев", ще спират 60 метра преди паметника на Патриарх Евтимий, близо до улица „Мальовица”. Обновеният площад трябва да бъде официално открит най-късно в средата на октомври.
Статуята на Патриарх Евтимий е дело на проф. Марко Марков и е монтирана през 1939 г. Градинката при нотариата е изпълнена през 70-те години на миналия век. От тогава не са извършвани никакви благоустройствени мероприятия и площадът е изцяло занемарен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване