08/20/12 15:39
(http://www.klassa.bg/)

Йорг Асмусен, ЕЦБ: Еврото ще остане стабилна валута

Еврото ще остане стабилна валута, заяви германския представител в Европейската централна банка Йорг Асмусен в интервю за немският вестник „Франкфуртер Рундшау. Той посочи, че ЕЦБ желае да премахне всякакво съмнение относно неизменността на общата европейска валута.
Асмусен също така посочи, че Гърция би трябвало да остане в Еврозоната. Той каза още, че излизане на Атина би било доста скъпо, но процесът би бил "управляем" (т. е. "контролиран"). Представителят на ЕЦБ обаче подчерта, че бъдещото на гърците в Еврозоната е техните собствени ръце.
Относно намеренията за нова програма на ЕЦБ за борба с високите лихви на европейския вторичен "периферен" суверенен дългов пазар, Асмуссен посочи, че новата програма на Евробанката трябва да бъде по-добре описана и функционираща спрямо предишната подобна програма (известна като SMP-програмата, чрез която от май 2010 г. насам ЕЦБ закупи държавни облигации на суверенни дългове на проблемни страни от Еврозоната за малко над 210 млрд.евро, но която програма е "замразена" от март месец насам). Асмусен заяви: "ние (ЕЦБ) ще действаме в рамките на нашия мандат". И посочи, че Управителният съвет на банката ще работи върху детайлите на своето следващо заседание в началото на септември (на 6-ти септември – бел.ред.).
„Новата програма за покупки на държавни облигации в Еврозоната имаща за цел да адресира въпроса за суверенната дългова криза, която "ще бъде по-добре измислена", отколкото бившата SMP програма“, посочи Асмусен и потвърди, че ЕЦБ ще действа само в тандем с EFSF и ESM - европейските спасителни фондове. Той допълни, че заинтересованите страни трябва да отправят молба за такава подкрепа и да изпълняват "изчерпателни условия по необходимата в тази връзка икономическата политика".
ЕЦБ "ще решава напълно независимо дали, кога и в какъв размер да купува суверенни дългови книжа на вторични европейски пазар", посочи Асмусен. Освен това в новата програма на ЕЦБ ще се реши и проблема с т.нар. "висш кредиторски статут" на банката, който досега отблъскваше частните инвеститори от капиталовия дълго пазар в Еврозоната поради страховете от това, че те се лишени от привилегиите на ЕЦБ относно притежаваните от тях държавни облигации (т.е. при евентуална неплатежоспособност, в настоящия етап първо ще се погасяват дълговите книжа, закупени от ЕЦБ и чак след това, ако остане, задълженията към частните инвеститори).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване