08/20/12 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Скокът на енергия, торове и фуражи оскъпи месото с 8,6 на сто

По-високи са цените на електроенергията и горивата - с 6,2%, на минералните торове - с 23,7%, на ветеринарномедицинските продукти - с 4,9% и на фуражите - със 7,4% са причина за поскъпване на месото с 8,6% за година. По данни на Националния статистически институт (НСИ) индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2012 г. нараства с 5,9% спрямо същото тримесечие на 2011 година. Индексът на продукцията от растениевъдството се е увеличил с 3,9%, показват още данните на статистиката. Увеличение в сравнение с предходната година се наблюдава при цените на ечемика - с 20,5%, на фасула (зърно) - с 22,9%, на слънчогледа - със 7,4 на сто. Същевременно продукцията от едър рогат добитък е поскъпнали с 19,2%, при  свинете е с 6,6%,  при овцете и козите - с 20%. За година цените на суровото мляко са се увеличили с 5%, а на кокошите яйца с  цели 23,4 на сто.
Цената на мръвката надмина равнището отпреди кризата и ще поскъпва още, коментират от браншовите организации на животновъдите. Трябва да се има в предвид, че отчетеният от НСИ ръст на цените на храните и фуражите предхожда увеличението на цените на тока за бизнеса с 16% и на природния газ с близо 5%. През третото тримесечие цените в сектора вероятно ще се повишат още повече, предимно заради слабата реколта от царевица и слънчоглед, в следствие на сушата, прогнозират фермери и производители на храни. Засега силното поскъпване на храните и фуражите не стига до българския потребител и това до голяма степен се дължи на ограниченото търсене на вътрешния пазар и на вноса от Турция, Гърция и Централна Европа. Но реколтите в южните ни съседки бяха силно засегнати от засушаването през юли, така че и цените на вноса оттам ще се покачат. През следващите месеци и у нас ще усеща все по-силно поскъпването на храните, като вероятно пикът ще бъде достигнат през октомври.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване