08/20/12 17:37
(http://www.klassa.bg/)

Таксита и автобусни превозвачи предупреждават за повишаване на цените

Трябва да се извърши корекция на таксиметровата услуга с около 20 стотинки за километър. За потребителите това означава, че в средния пробег, който е най-практикуван – до 5 км, ще излезе с 1 лв. по-скъпо. Най-големият маршрут ще поскъпне с до 2 лв. Това заяви пред БНР  в понеделник Кирил Ризов, председател на Съюз "Такси".
Анализите сочат и друга тенденция – след като направихме всички възможни корекции в Закона за автомобилните превози и произтичащите от това наредби 34 и 35, от 2000 година насам, таксиметровият парк на София се сви на 6000 автомобила. След 1989, 1990 г. те бяха около 12 000. От 2010 г. се появи тревожната тенденция браншът да се свива. За 2011 г. таксиметровите автомобили останаха 5100-5200, защото корекции на тарифи и такси не се извършват вече пета поредна година. Това води до изнемогване на данъчно задължените лица, в резултат на което те постепенно отпадат от бранша. Очаквам управителните съвети на фирмите да реагират. Очаквам след такава корекция нещата да се върнат на оптималното за столицата ниво – около 6000 автомобила, допълни Ризов.
При цена на горивата до 2.80 лв. за литър може да се наложи ново повишаване на цената на билетите, съобщиха и от Асоциацията на автобусните превозвачи. Билетите за маршрутните таксита би трябвало да струват около 2.50 лв., ако се изчисляват реално, алармират превозвачи. Тъй като подобно увеличение би довело до критично намаляване на пътниците, се налага затваряне на линии. Цените на автобусните билети се повишиха последно, когато горивото струваше 2.60 лева за литър, обясни председателят на Асоциацията на автобусните превозвачи Ивайло Константинов:
Цена на горивото над 2.80 може да предполага и повишение на цената на билетите. Всеки превозвач индивидуално преценява кога и по какъв начин да актуализира цените. Ако имаме поскъпване на горивото с 10% процента за последния период, то цената на билетът за автобус от София до Бургас следва да бъде повишена с 5% и, ако сега тя е 30 лева, да стане 31.50 лв.
За да се справят с високите цени на горивата, се налага сдружаване на малките фирми, предупреждава Пламен Бонев, собственик на компания  за маршрутни превози.
Много фирми в бранша прибягнаха към образуване на малки сдружения помежду ни, за да можем да бъдем гъвкави, да можем да компенсираме тези увеличения на горивата с по-ефективен транспорт. Напоследък се забелязва, че те се разпадат, тъй като все повече от фирмите излизат в несъстоятелност.
Нормалният дял на горивото в цената на билетите е 30%  на сто, обясняват превозвачите. В момента у нас то определя повече половината от цената. На бензиностанциите в София в момента най-масовият бензин се продава за 2,73 лв. за литър, а дизеловото гориво - средно за 2.67 лв.
Ден преди това председателят на асоциацията на собствениците на малки и средни бензиностанции Ивайло Николов предупреди, че високите цени на горивата ще доведат до фалити на бензиностанции. Според бившият министър на икономиката Трайчо Трайков  България е на четвърто място по цени на бензина и на седмо по цени на дизела. Имаме най – ниския акциз на бензина и втори на дизела, затова цените трябва да са различни. Би трябвало да сме на първо място по ниски цени и на второ по цени на дизела, каза Трайков. Според него, това което правителството може да направи , е съществуването на свободна конкуренция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване