08/21/12 22:02
(http://e-vestnik.bg/)

Защо президентът на Еквадор даде убежище на Асанж

Асошиейтед прес

Джулиан Асанж разговаря с Лари Кинг по Си Ен Ен. Снимка: от тв екрана

Получил образованието си в САЩ и Белгия икономист, Рафаел Кореа беше смятан за един от по-разумните сред новата порода леви лидери в Южна Америка доста преди Джулиан Асанж да се появи в посолството на неговата страна в Лондон и да му даде възможността да привлече световното внимание.

Решението от миналия четвъртък на еквадорския президент да предостави убежище на основателя на Уикилийкс може да е плод на всичко друго, но не и на емоции.

Бившият мисионер е знаел, че е възможно сериозно да обиди САЩ, Великобритания, Швеция и вероятно Европейския съюз. Знаел е, че може да предизвика търговска и политическа ответна реакция, която би могла да навреди на малката му страна износителка на петрол с население от 14 милиона души.

Такъв отговор все още не е последвал, но създалата се безизходица е в самото си начало. Великобритания заявява, че няма да позволи на Асанж свободно да напусне страната. Швеция, където основателят на Уикилийкс е обвинен в сексуално посегателство, привика посланика на Еквадор, за да изкаже острото си негодувание.

Изглежда изкушението да предложи убежище на виновника за най-голямото в историята изтичане на американски тайни, е било толкова голямо за Кореа, че той не е могъл да устои.

Това му даде възможност да покаже моралното си превъзходство, свързвайки се с човека, смятан от поддръжниците си за Робин Худ на дигиталната епоха, който е тръгнал на кръстоносен поход срещу злоупотребите на мощни правителства и корпорации. Те също така смятат, че шведското искане за екстрадирането му е само претекст, за да бъде изпратен в САЩ, където да бъде изправен пред пристрастен съд.

Американският конгресмен Елиът Енгъл, най-високопоставеният демократ в Подкомисията по въпросите на Западното полукълбо към Камарата на представителите в САЩ, се е срещал няколко пъти с Кореа и смята, че разбира какво се крие зад хазартния ход на еквадорския президент.

“Той е доста умен човек и няма нищо случайно в този ход”, каза той. “Целта му е да се превърне в нещо като водач на онази група страни, които се противопоставят на Съединените щати”. В този клуб влизат Боливия, Никарагуа, Аржентина, Венецуела и Куба - последната преди беше водещата южноамериканска дестинация за хора, бягащи от съдебно преследване в САЩ и Европа.

“Причината не е, че Джулиан Асанж просто трябва да е на свобода и не трябва да бъде преследван”, каза Енгъл за Кореа. “Ако беше така, то защо тогава той преследва собствените си журналисти?”

Именно заради Кореа шефът на главния опозиционен вестник в Еквадор на свой ред по-рано тази година търсеше убежище, като прекара 14 дена в посолството на Панама в столицата Кито. Това се случи, след като Върховният съд в южноамериканската държава потвърди присъдата за клевета срещу него и други водещи редактори.

Кореа по-късно ги помилва и опрости обезщетението от 42 милиона долара, което ежедневника “Универсо'’ беше осъден да заплати. При все това според свободната преса и правозащитните организации еквадорският президент си остава заплаха за всеки, който говори неща, които не са му по вкуса.

Той също така използва ограниченията върху собствеността на медии, които бяха въведени от вярното му Национално събрание, за да отслаби силата на притежаваните от опозицията медии, които според него целят да го унищожат.

Политологът Висенте Торихос от университета “Росарио” Universidad del Rosario в Колумбия каза, че с предоставянето на убежище на Асанж Кореа си осигурява “огромен параван, зад който да прикрие собственото си отношение спрямо пресата”.

Той нарече това “пропагандистки прагматизъм”, който вероятно ще се хареса на тези, които обичат да възхваляват всеки изправил се срещу САЩ и съюзниците им. Такива хора изиграха важна роля в избирането на левите лидери ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване