08/21/12 13:23
(http://www.klassa.bg/)

Руските академици ще имат компютър с мощност 10 петафлопа

В Руската академия на науките ще бъде монтиран суперкомпютър с мощност 10 петафлопа, съобщава в. „Известия“. Той ще измести компютъра „Ломоносов“, който през юни 2012 г. заемаше 22 място в световната класация Топ 500 със своите 0,9 петафлопа.  
Първите две от 54-те колони на новия „мозък“ ще бъдат готови до края на 2012 г., а проектът трябва изцяло да е реализиран до края на следващата година. Той ще струва 2 милиарда рубли.
Рейтингът на най-мощните компютри в света се изготвя два пъти годишно, като данните се предоставят от производители и потребители. Класират се 500 системи, които показват най-високи резултати на теста  Linpack.
Засега първото място в списъка заема  IBM Sequoia, който се намира в Калифорния, САЩ. Той показва производителност от  16,32 петафлопа  (16,32 квадрилиона операции в секунда). Това е мощността на 2 милиона лаптопа. Компютърът рекордьор е на подчинение на Министерството на енергетиката на САЩ.
Японският суперкомпютър К computer, който през ноември 2011 г. оглави класацията, остана на второ място с резултат на теста 10,51 петафлопа. Той харчи повече електроенергия от „ Sequoia“ - 12,6 мегавата срещу 7,9.
В първата десетка на Топ 500 влизат три американски, два германски, два китайски, по един японски, италиански и френски суперкомпютри.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване