08/22/12 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Американският консорциум CHMR представи добив на шистов газ без фракинг

Нов метод за извличане на природен газ и петрол от шистови образувания, който не използва спорната технология хидрофракинг, по-евтин е и добива повече суровина, представи в началото на август американският енергиен консорциум "Чимера” (CHMR) с регистрация в Хюстън, Тексас, съобщи Mediapool.  "Чимера” е позната  като един от лидерите в производството на поликристалинни диаманти, предназначени за длета за сондиране.
Откритието е разработено в Китай и с първите му изпитания е постигнат с 65 на сто по-голям добив в сравнение с досегашната технология за хидравлично разбиване на шистите, съдържащи газ и нефт.
В основата на технологията стои изкуствено създаване на екстремална топлина в шистовия пласт, чрез екзотермична реакция, водеща до увеличаване на възможността за извличане на въглеводороди. Методът е с пъти по-евтин от познатия хидрофракинг и дори от последния представен през февруари тази година алтернативен начин за извличане на газа от шистите чрез втечнен пропан (LPG) вместо с вода.
Сега се  очаква отговорът на петролните и сервизните компании.
Досегашните сондажни практики включват хоризонтални сондажи, търсещо-проучвателни сондажи от типа "дива котка” (Wildcat),  хидрофракинг като операция чрез компютърно моделиране, при която се нагнетява под високо налягане флуидна смес от 99% вода, 0,5% пясък и 0,5% химически компоненти. Но този метод дава добри резултати при извличането на газ, но при нефтените въглеводороди ефективността е по-ниска.
На годишното изложение в Хюстън през февруари 2012 г, повечето презентации визираха друг вид интензификация на пласта, чрез нагнетяване на втечнен пропан (LPG). Необходимостта от осигуряване на по-големи количества вода вече не съществува, а е налице изключителна ефективност при извличането на шистов газ и нефт. На практика LPG-фракингът изпълнява същите функции както и хидравличния.
Сега към технологиите се прибавя и нехидравличното извличане на природния газ от шисти, което може да се окаже новата революция на световния петролен и газов пазар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване