08/22/12 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

“Законното изнасилване”, абортите и президентските избори в САЩ

ДПА

Тод Ейкин. Снимка: от тв екрана

Изявленията на кандидат за сенатор от републиканците относно изнасилванията и абортите доминираше предизборните дебати в понеделник, предизвиквайки критики от страна на кандидата за президент Мит Ромни и дори позволявайки на американския президент Барак Обама да се възползва от създалата се възможност.

Борейки се за преизбиране през ноември, Обама даде изненадваща пресконференция, за да изкаже възмущението си и очевидно, за да се хареса на женската част от избирателите.

Тод Ейкин, който вече шест мандата е конгресмен от щата Мисури, чиито коментари предизвикаха скандала, е под все по-силен натиск да се откаже от надпреварата за Сената.

Той на два пъти се отказа от думите си - първо публикувайки изявление, в което заяви, че “се е изразил неправилно”, и след това участвайки в консервативно предаване по радиото, където каза, че е “допуснал няколко сериозни грешки, които просто не е трябвало да прави” и че е изпитал нужда да се извини. “Изнасилването никога не е законно”, каза той. “Използвах неподходящите думи по неподходящ начин”.

Ейкин, който е баща на две дъщери, заяви, че е “за” живота, но също толкова го е грижа и за жертвите на изнасилвания, и каза, че съзнава, че жените могат да забременеят и забременяват вследствие на изнасилвания. Въпреки това той е против всякакви аборти, включително и такива за прекратяване на бременност, която е резултат от сексуално посегателство.

Ейкин предизвика политическия скандал в неделя, когато заяви, че доколкото знаел от лекари, “ако става дума за изнасилване, така както го тълкува законът, женското тяло си има начини да се справи с всичко това”.

В интервю за телевизионен канал от щата Мисури той продължи с изказванията си по темата: “Но нека допуснем, че това не е помогнало или нещо от този род: смятам, че трябва да има някакво наказание, но наказанието трябва да е за насилника, а не за детето”.

В хода на кампанията, преди на 30 август да приеме номинацията за кандидат-президент на Републиканската партия, Ромни побърза да осъди изказванията на Ейкин като “обидни, непростими и честно казано погрешни”.

В интервю за консервативното списание “Нешънъл ривю” бившият губернатор на щата Масачузетс заяви: “Както и милиони други американци ние ги приехме като обида “. Той каза, че “мнението му тотално се различава” от това на Ейкин.

Обама изненада акредитираните в Белия дом репортери, когато се появи на подиума в залата за пресконференции. Първият поставен за разискване въпрос беше свързан с коментарите на Ейкин.

“Изказаните възгледи са обидни”, каза Обама. “Изнасилването си е изнасилване и представата, че трябва да анализираме, и да определяме, и да правим разграничение за какъв вид изнасилване става дума звучи абсурдно за американския народ и без съмнение звучи абсурдно и за мен”.

Възползвайки се от възможността да се хареса на женската част от избирателите, Обама заяви, че скандалът показва защо не трябва “някаква шайка политици, повечето от които мъже, да вземат решения от името на жените”.

Политическият крах на Ейкин изглежда едва сега започва. Имайки предвид борбата на клонящите към лявото демократи на Обама да запазят мнозинството си в Сената на общите избори през ноември, всяко място в 100-членната горна камара може да е от решаващо значение. Кандидатът за сенатор от щата Мисури Клеър Маккаскил беше смятана за един от най-уязвимите кандидати на демократите в горната камара.

Тя побърза да разкритикува изказванията на своя опонент. “Непонятно е как някой може да е толкова неосведомен за емоционалната и физическа травма от изнасилванията”, каза в свое изявление Маккаскил.

Поне един републиканец призова Ейкин да се откаже от надпреварата преди тази седмица да изтече крайният срок, в който партията може да промени номинацията си. Сенаторът от щата Масачузетс Скот Браун заяви, че изказванията на Ейкин “са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване