08/22/12 23:03
(http://radiomilena.com/)

Класацията на МФ за първите 6 месеца: Несебър на 3-то място, Поморие от 30-то на 43 място

Министерството на финансите отреди трето място на Община Несебър в класацията на всичките 264 общини в страната. На първо място по финансов рейтинг е Община Шабла, следвана от Община Челопеч. Четвъртата позиция е за Община Панагюрище.  Рейтингът на Община Поморие пада от 30-то на 43-то място. Пълната класация и резултати от управлението на новата местна власт може да прочетете тук!

Класацията е по оценки за първото полугодие на настоящата година в съпоставка с 12 показателя за същия период на м.г. За разлика от първите две общини, които правят повече или по-малко рязък скок в класацията си /Шабла от 81 на 1 място, и Челопеч от 7 на 2/, Община Несебър показва стабилно и устойчиво развитие, придвижвайки се от 5 на 3 място, повишавайки оценката си от 55,34 на 65,74.

Повишаването на рейтинга на Община Несебър е резултат от крайната оценка по всичките 12 показатели, които се оценяват от Министерството на финансите. С резултат от 65,74 Несебър оставя след себе си останалите 261 общини в страната.
В Бургаска област най-назад в класацията, бележещи спад, са:

Община Сунгурларе-от 194 на 199 място и Малко Търново-от 55 на 140. В четирите морски общини, където кметовете са от ГЕРБ също е налице спад – в Община Поморие от 30-на 43 място, в Царево-от 10 на 36, в Созопол от 12 на 16, в Приморско – от 11 на 15.       

Напредък бележи Община Бургас-от 9 на 6 място, Средец от 38 на 32 и Камено от 38 на 32.Най-рязък е напредъкът на три от общините-Руен от 218 на 96 място, Карнобат от 148 на 65 и Айтос от 94-на 64.

Най-открояващата се оценка за Община Несебър е по показателя «Покритие на разходите от местни дейности със собствени приходи», която от 75,18 през 2011г. нараства на 179,71 през 2012. Най-важна е обаче оценката по показателя «Финансова самостоятелност»,която нараства от 77,91 на 131,89 /за сравнение- оценката по този показател на Община Шабла е от 87,64 на 110,70/.

Община Несебър е пълен отличник по други два показателя: «Размер на дълга, като процент от собствените приходи и изравнителна субсидия» и “Просрочени задължения като процент от собствените приходи и изравнителна субсидия”, тъй като нито има дълг, нито просрочени задължения.

За отбелязване е повишаването на оценката по показателя “Дял на собствените приходи от общите постъпления” от 80,63 на 84,07.Макар и по-малък, ръст има и по показателя “Бюджетно салдо спрямо общите постъпления”,чиято оценка нараства от 30,36 на 31,05.Стабилна е оценката и по показателя “Финансова устойчивост”,която нараства от 110,12 на 110,35.

Статистиката на Министерството на финансите отчита спад по два от показателите: «За дела на капиталовите разходи на фона на общите разходи» от 24,66 на 6,97 и «За ефективност» от 42,02 на 34,46.

При обявяването на класацията финансовият министър Симеон Дянков заяви, че приложената методика от показатели структурира и консолидира информацията за финансовото състояние на общините и сама по себе си представлява механизъм и своеобразен инструмент за тяхното финансово управление. В същото време министърът  обяви, че за общините показали добри финансови резултати ще има допълнителни бонуси.Финансовият контрол обаче ще бъде тотален. На всеки 3 месеца Министерството на финансите ще класира общините с най-добра и най-лоша финансова дисциплина. Всяка община ще се оценява и по критерий за активно усвояване на европари и инвестиране  в общинската инфраструктура.
От догодина класацията се обвързва с въвеждането на нов модел на стимулиране и дисциплиниране на общините. „Кметовете, които нямат дългове и управляват най-добре общинските бюджети ще получават допълнителен бонус като процент от субсидията от държавния бюджет”, категоричен е Дянков. Освен това стана ясно,че държавата няма намерение да спасява общините с огромни дългове,независимо от какви разцветки са кметовете им.
Второто място в класацията по кредитен рейтинг на общините в България през м.г. и третото място на Община Несебър в настоящата класация доказват за пореден път,

че заслуга за челните места има не само финансовата структура на Община Несебър, а целият изпълнителен апарат на общинската администрация, сформиран от кмета Николай Димитров.

В Несебър за тези постижения не се шуми излишно, тъй като се приемат за част от ежедневието. Но признанието за доброто управление на общинските пари от самия министър на финансите в най-мащабната и безпристрастна оценка на общините в Р. България е факт, красноречив сам по себе си, който не се нуждае от коментар.

                                                                            Максим МОМЧИЛОВ

 

 Класацията на МФ за първите 6 месеца: Несебър на 3 то място, Поморие от 30 то на 43 място

bookmark Класацията на МФ за първите 6 месеца: Несебър на 3 то място, Поморие от 30 то на 43 мястоsvejo Класацията на МФ за първите 6 месеца: Несебър на 3 то място, Поморие от 30 то на 43 мястоgoogle Класацията на МФ за първите 6 месеца: Несебър на 3 то място, Поморие от 30 то на 43 мястоdelicious Класацията на МФ за първите 6 месеца: Несебър на 3 то място, Поморие от 30 то на 43 мястоstumbleupon Класацията на МФ за първите 6 месеца: Несебър на 3 то място, Поморие от 30 то на 43 мястоfacebook Класацията на МФ за първите 6 месеца: Несебър на 3 то място, Поморие от 30 то на 43 мястоСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване