08/22/12 12:51
(http://www.klassa.bg/)

Македония ще строи жп-отсечка до България с 46,4 млн. евро от ЕБВР

46,4 млн. евро получи Македония от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Със средствата догодина ще започне изграждането на жп отсечката Куманово-Беляковце, която трябва да свърже Македония и България, информира агенция МИА.
Договорът за заема е бил подписан във вторник  от вицепремиера и министър на финансите Зоран Ставрески и директора за транспорт на ЕБВР Сю Барет. Заемът е със срок на изплащане 15 години и гратисен период от четири години при лихва 1,7%.
Проектът включва реконструкция на вече изградената инфраструктура и цялостно завършване на частта от Беляковце до Крива паланка по т.нар. трансевропейски коридор №8. Изграждането ще започне през първата четвърт на 2013 г. и ще завърши през 2017 г.
Линията към България най-сетне ще стане реалност, а ползите ще бъдат повишена конкурентност на Македония, по-ниски разходи за транспорт и алтернативен транспорт за икономиката, посочи Ставрески.
Очаква се в средата на следващия месец да бъде насрочен търг за избор на компанията, която ще строи отсечката Куманово-Беляковце.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване