08/22/12 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Мика Зайкова: Безработицата у нас надвишава 15 процента

Безработицата у нас реално надвишава 15%, защото статистиката няма как да обхване хора, които не са се регистрирали в Бюрата по труда, така че процентът е повече от официално обявеният. Това каза за радио „Фокус” в сряда финансовият експерт на КТ „Подкрепа” Мика Зайкова по повод обявения от НСИ коефициент от 12% за второто тримесечие на 2012 година. По думите й най-страшното е, че се увеличава броят на безработните с висше образование. „Най-тревожното е, че секторът на реалното производство, където се ражда по-голямата част от БВП, намалява. Това не е добре и от гледна точка на факта, че самата Европа влиза в един период на рецесия. Нещо в общата икономическа политика, в начина, по който ние стимулираме инвестициите или ги влагаме, има нещо дълбоко погрешно”, каза Зайкова.
Проблемът не е само да броим проценти, а да отчитаме какво се случва на пазара на труда, за да се изработят съответните стратегии, допълни Мика Зайскова. По думите й е късно минималната работна заплата да се увеличи от началото на 2013 година. Инфлацията сега стартира, а до есента ще придобие по-драматичен характер, е категоричен синдикалният финансов експер
Цената на труда не може да бъде пренебрегвана. Разходи може да се съкращават от нови технологии, а не е от цената на труда. Не сме съгласни с това, че след като се повишат с малко минималните осигурителни планове, това ще доведе до съкращения. Това коментира по-рано в сряда пред България он ер Мика Зайкова.
Според нея проблемът със съкращаването на персонал няма да бъде толкова важен, колкото тръгването на българската икономика по нов път. Мнението й е, че проблемът е в доходите и трябва да се тръгне към високотехнологични производства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване