08/22/12 13:44
(http://www.klassa.bg/)

Русия стана член на СТО след 19 години преговори

Русия официално стана член на Световната търговска организация в сряда след рекордни преговори в продължение на 19 години, съобщава Би Би Си. За много икономисти заслугата за приключване на маратона е на Дмитрий Медведев. 
Членството в СТО ще доведе до ръст на БВП минимум с 3% и до повишаване на работната заплата и доходите на руснаците. Международната практика показва, че влизането в организацията може да донесе още плюсове, ако властите в страната подобрят инвестиционния климат.
В дългосрочна перспектива се очаква руската икономика да нарасне с 11% ( 215 милиарда долара), според експерти на Световната банка.
Очаква се вносните мита да паднат средно до 7,8%. Китай и Латвия влязоха с далеч по-високи тарифи – 9,1% и 9,4%. Това ще доведе до падането на цените на редица стоки, а работната заплата ще расте, защото чужди компании ще започнат до откриват свой бизнес в Русия.
Други икономисти припомнят, че заради скока в износа след влизане в СТО, страни като Южна Корея, Тайван  и Чили, както и Хонконг преживяха икономическо чудо.
Според Дейвид Колинс, професора от Сити Юнивърсити в Лондон, който сега преподава в Москва, най-важната промяна, която носи СТО е отмяната на ограниченията за дела на чуждия капитал в банките и телекомуникационните компании, отбелязва „Файненшъл Таймс“. Това ще стане постепенно. След 9 години в Русия ще могат да се откриват филиали на международни застрахователни компании.
Много чужди компании приемат влизането на Русия в СТО като противодействие на старите руски болести – корупция и бюрокрация в бизнеса, но те няма да изчезнат още утре“, казва Колинс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване