08/22/12 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Салафитите - най-опасните ислямисти

Тази пролет пътувах в люлката на арабските въстания - запуснат уличен ъгъл в Сиди Бузид, Тунис, където уличен продавач, залял се с разредител за боя, драсна клечката през декември 2010 г., която запали целия Близък изток. “Имаме много повече свободи, но много по-малко работни места”, оплака се уличен продавач на плодове на същия площад. Друг отбеляза, че Мохамед Буазизи - продавачът, който се самозапали - го е направил не защото искал да гласува в демократични избори, а защото тормозът от страна на местни служители го е лишил от препитание.

С разотиването на уличните търговци свършиха молитвите в бялата джамия от другата страна на улицата. Сред вярващите има салафити, ултраконсервативни сунити, които се стремят да дефинират новия ред според религиозни традиции от 7-и век вместо според земната реалност.

В продължение на години много салафити (салаф значи предшественик) са избягвали политиката и са подкрепяли автократи, стига да са мюсюлмани. През последните осем месеца обаче групи от вярващи в целия Близък изток прераснаха във влиятелни салафитски движения, които се възползват от разочарованието и безредието, характерни за преходите.

Нов Салафитски полумесец, простиращ се от монархиите в Персийския залив, през Леванта и до Северна Африка, е един от най-подценяваните и смущаващи вторични продукти на арабските бунтове. В различна степен тези пуритани-популисти навлизат в политическото пространство, някога заемано от джихадистки екстремисти, които сега са по-малко на мода. И двете групи са от фундаменталисти, които подкрепят нов ред по модела на ранния ислям. Салафитите не са задължително бойци, обаче. Мнозина се отричат от насилието.

В Тунис салафитите през май създадоха партията Фронт за реформи и поведоха протестите, в това число в Сиди Бузид. Те неколкократно нападаха това лято символи на новата свобода на словото, ограбиха арт галерия и забраниха на музиканти и политически комици суфити да излизат на сцената. Салафитите в Египет излязоха от сянката миналата година, набързо формираха партии и през януари спечелиха 25 процента от местата в парламента. Преди тях бяха само “Мюсюлмански братя”, които са създадени преди 84 години.

Салафитите са с все по-голямо влияние в сирийския бунт. Те имат партии или фракции в Алжир, Бахрейн, Кувейт, Либия, Йемен и сред палестинците. Те са само една част от бързо разрастващия се ислямски спектър. Разнообразието от ислямисти в началото на 21 век напомня за многото разновидности на социализма през 20-и век. Сега, както и тогава, някои ислямисти са по-опасни за западните интереси и ценности от други. Салафитите гледат с най-голяма антипатия на мнозинствата и правата на жените.

Общото между различните салафитски групи е вдъхновението и подкрепата от уахабитите - пуритански клон на сунизма от Саудитска Арабия. Не всички саудитци са уахабити. И не всички салафити са уахабити. Но всички уахабити по принцип са салафити. А много араби, особено които са извън рядко населения Залив, подозират уахабитите, че се опитват да превземат бъдещето, като помагат и насърчават новополитизираните салафити в района, както направиха преди 30 години чрез финансиране на медресета в Южна Азия, от които дойдоха афганистанските талибани.

Салафитите отиват още по-далеч в ограничаването на политическия и личния живот от по-големите и по-съвременни ислямистки партии, които спечелиха изборна победа в Египет, Тунис и Мароко от октомври насам. За повечето араби лозунгът е справедливост, както икономическа, така и политическа. За салафитите той включва също добродетел, която е неумолима и законна.

“Имате два избора - рай или адски огън”, уведоми ме шейх Мухамад ал Курди, след като бе избран в египетския парламент като член на салафитската партия Нур. Тя подкрепя половото разделение в училищата и на работното място, така че мъжете да могат да се концентрират, каза той. “Няма проблем вие да сте в стаята”, обясни той (авторът на статията е жена - ...

Публикувана на 08/22/12 21:48 http://e-vestnik.bg/15445/salafitite-nay-opasnite-islyamisti/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване