08/22/12 16:17
(http://www.klassa.bg/)

След дългогодишно протакане Македония започва строителството на жп участък до България

След близо 20-годишно протакане и непрекъснати обещания от страна на съседната република Македония, най-после е на път да бъде построен жп участъкът от трансевропейски коридор №8, който свързва Македония с България. Разбира се, след осигурено финансиране, и разбира се - не веднага - очаква се участъкът да е готов към 2017 година.
От българска страна със същата скорост се строи 2-километровата отсечка, който трябва да свърже Гюешево с границата. Там обаче митница все пак има. Няма кой да минава.
От друга страна гръцката магистрала Егнатия Одос, която реално дублира жп  връзката от Адриатическо до Черно море, си функционира.
И по всичко личи, че именно дългогодишните разногласия между Гърция и Македония за името и Вирджинската звезда,  най-накрая  съживиха този проект.
Но независимо от това, кой от кого краде историята и символите си, може да се окаже, че е късно да пренасочваме товарния трафик, или поне част от него, от Гърция към Македония и България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване