08/23/12 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Обама, изборите и пържените картофки

Правда.ру

Барак Обама си купува обяд в крайпътен ресторант в щата Айова. Снимка: Белия дом

В борбата за президентския пост в САЩ всички средства са позволени - както се казва, въпрос на вкус. Противниците на Барак Обама май са избрали вкуса на пържените картофи. Пренебрегнали диетологичните препоръки, американците искрено смятат това ястие за своя национална гозба. Народната обич към нея е толкова силна, че може да натежи в рейтинга на участниците в президентската надпревара.

Консумацията на френч фрайс за американците е толкова важна тема, че идеята за изключване на картофките от училищните обеди стигна до дискусии в Конгреса. “Да си го кажем правичката: днес храним децата с препържена мазнина”, заявяваха възмутено сенатори демократи. На борба срещу лакомството ги бе повел Барак Обама, който честно се опитва да вдъхнови народа с личен пример. Чудесна физическа форма, нито грам излишно тегло, способност да покорява и най-високите върхове от Скалистите планини - как да не се гордееш с такъв президент? Но американците май ги мъчат комплекси и те се дразнят.

“Картофите също са зеленчук. Не заслужават дискриминация: не бива да предпочитаме пред тях броколи, спанак, зелен фасул или моркови. Няма пречки да запържиш какви да е зеленчуци - възразяват на Обама неговите опоненти. - Витамини пък съдържа доматеният сос, сервиран винаги с пържените картофки. Заради него витамини има дори в пицата.” Нищо оригинално: през 1981 г. Роналд Рейгън лобираше в Конгреса в интерес на индустриалците, настоявайки кетчупът да бъде признат за зеленчуков продукт. Впрочем без успех.

Днешните картофени сражения твърде наподобяват въпросната ситуация. Грижите за здравето на нацията, каквито гледа да проявява Обама според президентските си възможности, срещат твърда съпротива от лобисти в полза на фермерите, бездруго пострадали от многото етапи на финансовата криза. Въпросът е само дали електоратът ще клъвне на всенародните оздравителни мерки или на подкрепата за селското стопанство. Обама май няма шансове - сънародниците му вече са “зарибени” с картофи.

Средностатистическият американец изяжда 53 килограма годишно - тоест малко над килограм седмично, главно пържени или във вид на пюре. На пръв поглед не са толкова много. Но точно този продукт предизвиква според диетолозите епидемичното затлъстяване, обхванало САЩ.

През 1946 г., когато се е писала програмата за училищно хранене, децата са имали нужда от калории и картофите - евтин и питателен продукт, са били най-подходящи за целта. Днес обаче дори военните настояват картофите да изчезнат от казарменото меню: новобранците вече са охранени дотам, че не могат да се качат на горните легла.

Смятани за полезни, печените картофи толкова бързо качват кръвната захар, че вместо да наситят човек, само разпалват апетита. Американската нация без проблеми нагъва картофи от памтивека, но днес обездвижването е влошило нещата. Особено силно страдат децата, които си похапват най-вече пуканки и френч фрайс, а те съдържат с една трета повече нишесте от храната за възрастни.

Нима картофите са чак толкова вкусни? “Естествено” - уверяват своя народ американските власти и включват този кореноплод във всички продоволствени програми, защото е евтин. Учениците обядват картофи пет пъти в седмицата, изграждайки хранителен навик за години напред. А и подхранването продължава: купоните за храна осигуряват на малоимотните главно картофи, безплатните обеди - ами пак същото.

“Навремето картофите са били за американците символ на независимост от родната им Англия с нейните аристократи, трапезната етикеция и кулинарните глезотии - пише сп. “Шпигел”. - Днес, когато жителите на САЩ има опасност да загубят жилищата, работните си места и статута на суперсила, картофите символизират добрата стара Америка като някаква опора в променливия свят на крайностите. През последните десетилетия богатите станаха още по-богати, бедните - още по-бедни и само картофите сближават едните и другите.”

Щом на Обама толкова му се е прищяло ...

Публикувана на 08/23/12 21:51 http://e-vestnik.bg/15457/obama-izborite-i-parzhenite-kartofki/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване