08/23/12 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Страхува ли се Япония от възхода на Китай?

Когато флотилията от 21 японски риболовни кораба достигна в неделя групата острови, които са обект на задълбочаващ се териториален спор с Китай, капитаните предупредиха десетките защитници и политици на борда да не се опитват да слизат на сушата.

Въпреки това десетки активисти скочиха в гъмжащите от акули води, доплуваха до брега и забиха знамето с изгряващото слънце, което предизвика болезнени спомени за нашествието на Японската империя през 20-и век в Азия. “Смятаме, че те ни въвлякоха в международен конфликт”, каза Масанори Тамаширо, един от капитаните на корабите.

Това мнение е широко споделяно в Япония, където малка група националисти тласна страната да се противопостави по-смело на бързо нарастващите териториални амбиции на Китай и засили перспективите, че дългогодишният защитник на Япония - САЩ, могат да бъдат въвлечени в конфликта.

Националистите спечелиха обществена подкрепа за каузата си през последните месеци, като се възползваха от политическата слабост на правителството и принудиха управляващата партия да заеме по-твърда позиция за островите на запад от страната, известни като Сенкаку в Япония и Дяоюй в Китай.

Защитниците на каузата обаче черпят сили и от широко разпространеното безпокойство заради Китай, което се задълбочи преди две години при последния голям конфликт за островите Сенкаку. След като Япония арестува капитан на риболовен кораб тогава, Китай отвърна, като лиши Япония от доставките на редки метали, необходими за нейната вече изпитваща затруднения електронна индустрия.

Тази тревожност стана по-очевидна през последните месеци с разширяването на китайските териториални претенции върху близкото Южнокитайско море в спор с Виетнам, Филипините и други страни за над 40 острова в огромен район. Китай подкрепи претенциите си с агресивни ходове, които включваха изпращане на по-големи патрулни кораби в оспорваните води.

Все още няма голям апетит в пацифистка Япония за цялостна конфронтация с Китай. Анализатори обаче твърдят, че се засилва единодушието за необходимостта от противопоставяне на Китай, като се има предвид, че влиянието в региона все повече се изплъзва на икономически отслабващата Япония и САЩ.

“Всички ние се готвим за икономическа борба в този регион”, каза Нарушиге Мичишита, експерт по въпросите на сигурността в Националния институт за политически науки в Токио. “Всеки път, когато балансът на силите се промени значително, хората започват да преначертават границите”.

Именно това се случва в Южнокитайско море, което получи по-голямо международно внимание от териториалните битки на Япония. Експерти казват обаче, че все по-пронизителната вербална война за оспорваните острови между Япония и източноазиатските й съседи, сред които Китай и Южна Корея, потенциално е по-взривоопасна. За разлика от Южнокитайско море, където търканията са предимно за природни ресурси, източноазиатските островни спорове са свързани повече с историята, кореняща се в нестихващия и лесноразпалвания гняв срещу жестокото доминиране на Япония върху съседите й преди десетилетия.

Тези първични емоции бяха отприщени през уикенда, след като стотици, а може би хиляди китайци изпълниха улиците на няколко града в протести - които поне бяха толерирани от правителството - за отхвърляне на претенциите на Япония върху островите.

“Залозите са много по-високи в Източна Азия, защото в близост има много по-големи страни и конфликтите са по-директни и емоционални”, каза Кент Колдър, директор на Центъра “Едуин О. Райшауър” за източноазиатски изследвания в университета “Джонс Хопкинс”.

Последиците за САЩ са също потенциално по-тревожни, казват анализатори. САЩ призовават Япония и Южна Корея да поемат по-голяма част от бремето на защитата си срещу Китай и Северна Корея. Последният конфликт между страните обаче за групата острови помежду им, известни като Такешима в Япония и Докдо на корейски, допринесе за решението на Южна Корея да излезе от споразумението за обмен на разузнавателни данни с Япония.

Още по-голяма, макар и далечна, опасност за САЩ е, че те могат да бъдат въвлечени във въоръжен конфликт между Китай и Япония, които Вашингтон е задължен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване