08/24/12 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Барак Обама и заплахата от химически кошмар в Сирия

в. Дейли Телеграф

Като една от водещите държави парии в света, не е учудващо, че Сирия на Башар Асад изключително се гордее с внушителните си запаси от химически оръжия, които натрупа, за да гарантира, че управниците й ще останат на власт.

След като понесоха два катастрофални разгрома от Израел през 60-те и 70-те години на миналия век, предшествениците на Асад решиха да поставят разработването на химически оръжия в центъра на военната доктрина, за да гарантират, че Сирия няма да преживее подобни унижения в бъдеще.

Запасите на режима от тези международно забранени оръжия сега включват големи количества горчичен газ, използван с катастрофален ефект от германците срещу британските и френските войски през Първата световна война, и зарин - нервно-паралитичен газ, който многократно стимулира жлезите и мускулите в тялото и причинява дихателни проблеми, които впоследствие водят до пълна парализа и смърт.

И само в случай, че нито едно от тези две вещества не се окаже достатъчно ефективно, Сирия има на разположение запаси от нервно-паралитичния газ Ви Екс VX , за който се смята, че вероятно е най-опасното химическо вещество, създавано някога, както и запаси от цианид.

Асад и неговите стари приятели не крият желанието си да използват тези демонични вещества, скрити като в пещера на Аладин, срещу многобройните си врагове. В отговор на американски разузнавателни доклади миналия месец, че привържениците на режима са започнали да преместват запасите от химически оръжия, официалният говорител на Асад, който преди отричаше всяко твърдение, че страната му притежава такива оръжия за масово унищожение, обяви, че Сирия е напълно готова да ги използва в случай на “външна агресия”.

Ако съдим по рязкото повишаване на търсенето на противогази в Израел, мнозина в региона смятат, че Дамаск няма да си направи труда да чака някакъв предполагаем акт на външна агресия, за да отприщи този арсенал срещу съседите си.

Това не е параноя. От десетилетия Сирия и нейният съюзник Иран помагат да се въоръжават, оборудват и обучават членовете на Хизбула - милициите, които контролират южен Ливан и редовно заплашват северната граница на Израел. Подкрепата им е толкова голяма, че според служители на израелското разузнаване Хизбула сега разполага не само с хиляди ракети със среден обсег, но и с ракети Скъд с голям обсег, които могат да ударят всички големи израелски градове.

Израелци от сферата на сигурността са силно обезпокоени, че Хизбула може да получи достъп до тези химически оръжия или от Асад, или от всеки, който сложи ръка върху тях след него. Това ще предизвика тревожна ескалация на конфликта, който, по милостта на съдбата, засега остава до голяма степен вътре в границите на Сирия.

При такива обстоятелства всички ние трябва да аплодираме предупреждението на президента Обама към Дамаск тази седмица, че употребата или преместването на химически оръжия е “червената граница”, чието прекрачване може да предизвика американска военна намеса. Тежките августовски дни, когато вниманието на световните е разбираемо насочено към странични неща като семейни ваканции, могат да се изпълнят с опасност.

Това е време, когато на пръв поглед далечни конфликти изведнъж придобиват значение със застрашителни размери. Поводът за Първата световна война може да се корени в неуспешната дипломация през юли 1914 г.. Но катастрофа може да бъде избегната, ако управляващите бяха прекарали август в опит да преодолеят своите различия, вместо да се грижат за своите имения. Инвазията на Саддам Хюсеин в Кувейт през август 1990 г. бе друг забележителен случай, когато световните сили бяха неприятно изненадани, с потенциално катастрофални последици.

Същото може да се случи през 2012 г., особено след като главната загриженост на хората, временно упражняващи властта, е вероятността от неплатежоспособност на Гърция и ефектът върху оцеляването на еврозоната. За повечето хора вероятността жестоките бунтове в Сирия да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване