08/24/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

Д-р Емилова ожъна първата реколта от най-старата храна на човечеството

Прочутата лечителка д-р Людмила Емилова ожъна първата реколта собствено производство от най-старата храна на човечеството – лимеца. Тя пося зърната, дар от благодарна пациентка, също известна лекарка, край фамилната къща на съпруга си Димитър Янов във варненското село Слънчево.
От 20 години Емилова прилага върху себе си метода за лечение с плодове, чай и мед и природосъобразно хранене. Експериментира и наблюдава резултатите, обхванали вече над 40 000 пациенти. В Слънчево растат на воля зеленчуци и плодни дървета, отглеждат се щастливи кокошки, покълват се семена, сушат се плодове и се опитват рецепти от суровоядството. Опитът на д-р Емилова обхваща и проучвания за стари традиции в храненето на Слънчево и околни села. Основен източник за менюто, с което хората били здрави и работоспособни, е Димитър Янов. Секретът е в мярката и естествената близост с природните цикли и трудовия ритъм, споделя той. Хляб се месел веднъж седмично, квас си правели жените във всяка къща. Качественото жито от онези времена изчезнало с налагане на ТКЗС- тата. Мичуринската пшеница била пълна с химия, за да ражда повече и да се обработва по-лесно. Но селският хляб загубил замайващия аромат и вкус. Сега семейството на д-р Емилова опитва да върне магията с хляб от лимец. Известно е, че лимецът съдържа с 30 % повече протеин от пшеницата и има много минерали – селен, фосфор, цинк, мед, магнезий, витамини от групата В и витамин Е. Селенът има доказани антиоксидантни свойства и е богат на липиди, които зареждат с енергия. Историята му е на 17000 години, а бъдещето може да е посветено на спасяване на човечеството от хронични заболявания, е мнението на изследователите.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване