08/24/12 21:47
(http://e-vestnik.bg/)

Да охладим треската за война с Иран

в. Вашингтон пост

В началото на това лято, белязано от конфронтация между Израел и Иран заради ядрената програма на Техеран, иранците преговаряха със САЩ и други водещи страни за намиране на дипломатическа алтернатива на войната. Оттогава слуховете за предстоящ израелски военен удар се засилват почти всеки ден. Но какво се случи с тези преговори?

Отговорът е, че преговорите между страните от групата “5+1″ с Иран са прекъснати заради свещения месец за мюсюлманите Рамазан, но разговорите между водещите преговарящи се очаква скоро да бъдат подновени. Разговаряйки с ирански и американски експерти, не долавям никакъв намек за пробив, който да охлади треската за война, макар че се появиха някои добри идеи.

Дипломатическата писта засега е разочароваща според американски представители. Но тя остава важна, тъй като военната алтернатива е изпълнена с опасности - в не по-малка степен и за Израел и дългосрочната му цел да не допусне иранците да се сдобият с ядрени оръжия. Евентуален израелски удар може да върне програмата на Техеран с няколко години назад. Това обаче вероятно ще подкопае международната коалиция срещу Ислямската република, ще съживи подкрепата за моллите у дома и в региона - и може да засили вероятността за създаване на иранска бомба.

Заради подобни опасности мнозина израелски лидери от сферата на националната сигурност, както бивши, така и настоящи, изглежда се противопоставят на обмисляния от министър-председателя Бенямин Нетаняху вариант за военен удар. Въпреки това вътрешно израелско разцепление кандидат-президентът на републиканците Мит Ромни изказа силна подкрепа за Нетаняху и укори Обама, че САЩ са заели неутрална позиция, заявявайки в понеделник на предизборен митинг: “Начинът, по който президентът “хвърли под колелата” Биби Нетаняху, е напълно неприемлив. Той да преговаря от името на Израел, нашия приятел, по мое мнение е напълно неприемливо'’.

Ето какво в преговорите очевидно не се харесва на Ромни: към края на август Катрин Аштън, европейският дипломат, която е главният преговарящ от групата “5+1″, вероятно ще разговаря по телефона за следващите стъпки с представителя на върховния водач на Иран, Саид Джалили. Сред възможностите е и нова техническа среща на ниво експерти или заместник-преговарящи, или цяла сесия преговори на най-високо равнище.

Страните от групата “5+1″ САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия все още обсъждат от каква позиция ще се пазарят. Консултациите се ускориха миналата седмица след посещенията в Пекин, Москва и Лондон на Уенди Шърман, заместник държавен секретар по политическите въпроси - б. пр. и главен преговарящ от САЩ. Шестте страни се съгласиха да продължат да работят заедно въпреки някои разногласия между тяха за тактиката: “Накрая ще действаме в хармония”, каза висш представител на правителството.

Според него “различията между групата “5+1″ и Иран” остават значителни. Иранците предложиха официално само да прекратят обогатяването на уран до 20 процента в замяна на вдигане на санкциите. Тази позиция не удовлетворява по никакъв начин САЩ и техните партньори в преговорите.

Неофициално иранците са дали сигнали, че са готови да изнесат запасите си от 20 процента обогатен уран и в бъдеще да обогатяват до 5 процента. Това удовлетворява САЩ в по-голяма степен, но дори и в такъв случай в Иран ще останат около 6 тона ниско обогатен уран, който може да отвори пътя към нарушаване на споразумението - за “устремяване” към бомбата. Именно тази възможност предизвиква най-голяма тревога в Израел.

Интересно сближаващо предложение идва от Сейед Хосейн Мусавиан - бившият ирански преговарящ, който сега е хоноруван преподавател в университета “Принстън”. Той ми каза тази седмица, че освен установяването на 5-процентов таван (за обогатяване на уран), Иран може да се съгласи и на “нулеви запаси” от това ниско обогатено гориво. Обща комисия на страните от групата “5+1″ ще направи оценка на вътрешните нужди на Иран и всякакъв обогатен ...

Публикувана на 08/24/12 21:47 http://e-vestnik.bg/15463/da-ohladim-treskata-za-voyna-s-iran/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване