08/24/12 09:19
(http://www.klassa.bg/)

За Андерш Брайвик се подготвят три затвора с особен режим

Осло. За терориста Андерш Брайвик в Норвегия се подготвят три затвора с особен режим, където той може да бъде настанен, ако съдът го лиши от свобода, предаде ИТАР-ТАСС.
„Трите затвора Ила, Шиен и Ринерике трябва да са готови да го приемат в много кратки срокове”, заяви говорителят на норвежкото министерство на правосъдието Андреал Шулберг. При това Ила ще бъде основното място на пребиваване на Брайвик, а другите два затвора ще имат статут на „резервни”. Въздушното пространство над тях ще бъде блокирано за полети за години напред, а вътрешната сигурност в тях ще бъде засилена.
Прехвърлянето на Брайвик от един затвор в друг, ще се извършва например в случай на опасност, ако възникне каквато и да е явна заплаха за живота на терориста, уточни Шулберг.
Окръжният съд в Осло днес ще обяви присъдата срещу Брайвик. Тя ще бъде или лишаване от свобода за 21 години с възможно удължаване, или принудително лечение, което може да се окаже доживотно. Самият подсъдим нееднократно заявяваше, че е съгласен да излежава присъда в затвора, но ако съдът го сметне за невменяем, той смята да обжалва това решение. Повторното разглеждане на делото в такъв случай ще започне не по-рано от 2013 г. Вече е известно, че и при двете възможни решения Брайвик ще бъде настанен в един от блоковете на затвора Ила.





http://focus-news.net/?id=n1688849

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване