08/25/12 23:13
(http://www.klassa.bg/)

Почина Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната



Американският астронавт е издъхнал заради усложнения след сърдечна операция, направена му преди три седмици, съобщиха световните агенции. . Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 година в Уапаконета, Охайо, в семейство с шотландско-ирландски и немски корени.

Любовта на Нийл Армстронг към авиацията се появява още през детството му, след като едва двегодишен е заведен от баща си на въздушно състезание в Кливланд.

Той се качва за пръв път на самолет на шестгодишна възраст. В университета Армстронг учи авиоинженерство по програма, финансирана от държавата, която го задължава да служи три години във Военноморските сили на САЩ. Той постъпва на служба в армията на 26 януари 1949 г. и след 18 месеца подготовка получава квалификация за пилот. След дипломирането си Армстронг започва работа като летец изпитател, където придобива голям опит. На 17 септември 1962 г. Нийл Армстронг е избран за астронавт от НАСА. Първия му полет в космоса става факт на 16 март 1966 г. на борда на космическия кораб "Джемини 8". На 14 април 1969 г. ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на "Аполо 11" и неговия командир Н. Армстронг да стане първият човек в света, стъпил на лунната повърхност.

Космическия кораб започва пътуването си на 16 юли 1969 г. Четири денонощия по-късно е достигната окололунна орбита.
На 21 юли с думите "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..." Нийл Армстронг оставя първите човешки следи по повърхността на Луната.

Астронавтът престоява на нейната повърхност общо 2 часа и 31 мин.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване