08/26/12 13:53
(http://www.klassa.bg/)

Еколози алармират за залпово замърсяване на р. Тополница

Еколози алармират, че са установили залпово замърсяване на водите на река Тополница – наситено оцветяване в зелено, кафяво – сини течности и  мръсна пяна, съобщиха от коалиция за устойчиво развитие пред klassa.bg. Според тях извършената проверка в близост до работешите мощности в клъстър Средногорие и предполагаемите производства, дейности и хвостохранилища на „Елаците мед”- Мирково, „Дънди Прешъс Металс”- Челопеч, „Аурубис” – Златица и  Пирдоп, нарушители са „Елаците мед”, от чието хвостохранилище се просмукват кисели отпадни води с тежки метали в подпочвените води или при сухо време хвоста се издухва от вятъра в нивите, къщите и реката. подобни нарушения вече са били установявани. Другия замърсител е залтодобивната компания „Дънди прешъс металс”, чийто руднике в Челопеч, а хвостохранилището   „Чавдар” е причина да просмукват в безконтролно в подпочвените води  кисели води, утайки и инфилтрати, богати на арсен и тежки метали поради увеличено 3 пъти производство без оценка на въздействието върху хора и околна среда, без  пречиствателни съоръжения също има предишни нарушения. От коалицията  припомнят и предишни нарушения на  „Дънди Прешъс Металс” на  разтоварище за руден концентрат на ж.п. гара Златица, от  заустване на отпадни води директно в битовата каналицация и в р. Златишка, които пътя от своя страна се заустват в р. Тополница, за което няма издадено разрешение от контролните органи на МОСВ и МЗ, нито пък  за товарно-разтоварната база има екооценка, ДОВОС, комплексно разрешително, здравна оценка и пр.
 На 16-ти август 2012 г. екоорганизациите  „За един по-добър живот”- Златица, Граждански комитет – Челопеч,  „Хармония” - Лесичово и Коалиция за устойчиво развитие – София, проведоха традиционна дейност по граждански мониторинг върху водите на р. Тополница в края на с. Петрич, общ. Златица, обл. Софийска, посока с. Поибрене.   
Затова с открити писма да президента, премиера, министрите на здаревеопазнато и околното среда от организациите настояват за  спешно свикване на заседание на Междуведомствения съвет по околна среда и здраве, който да преустанови замърсяванията в Средногорието и по поречието на р. Тополница, да забрани увеличаване на производството, разширяване на дейностите и разкриване на нови мощности, докато не се  направи от независими експерти и лабораторен скрининг на населението и спешни изследвания на компоненти въздух, почви и води  с участието на местни власти и граждани при определяне на точките за монинторинг и при вземане на пробите.
За последните три години за региона на Средногорието и  поречието на р. Тополница се натъкваме на издадени документи от МОСВ и МЗ, които не отговарят на фактическото състояние на влошено обществено здраве и компрометирани околна и градска среда, припомнят още екоорганизациите. Според тях става дума за престъпления по служба за предоставяне на неверни данни и които вероятно са резултат от конфликт на интереси и корупция. Липсата на ефективен контрол върху бурно развиващата се дейност на фирми от минерално-суровинната индустрия в района на Средногорието и басейна на р. Тополница може да доведе много скоро и  до непредвидими по мащабите си бедствия и аварии, които да са и с трансграничен ефект, алармират още те.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване