08/26/12 14:55
(http://www.klassa.bg/)

За Apple статутът на най-голямата компания в света е съмнителна чест

Apple няма вечно да е компанията с най-голямата пазарна капитализация в света. Това далеч не е революционно просветление, разбира се. Никой не може до безкрайност да държи лидерската позиция. Феновете на Apple обаче трябва добре да се замислят – в общия случай компаниите, които оглавяват тази класация, впоследствие започват да изостават от общия пазар.
Анализ на данните за акцията с най-голяма пазарна стойност в индекса S&P 500 към началото на всяка година от 1980 г. сравнява коригираната спрямо дивидентите възвръщаемост за следващите 12 месеца със съвкупната възвръщаемост на самия индекс. Въпросните акции начело изостават със средно 5% годишно. Важно е да се отбележи, че дори тази цифра, колкото и да е голяма, подценява истинската степен на по-лошо сравнително представяне, тъй като акциите с най-голяма пазарна капитализация имат диспропорционален ефект върху резултатите на индекса S&P 500.
Още една статистика би трябвало да притесни инвеститорите в Apple – повечето компании на върха на подредбата по пазарна капитализация не задържат позицията си повече от две години. Припомнете си Cisco Systems. Гигантът зае първото място в началото на 2000 г., в разгара на интернет балона, но остана там съвсем за кратко. В момента акциите на компанията се търгуват при около една четвърт от рекордното си равнище от март 2000 г.
Изненадани ли сте от тези разкрития? Не би трябвало. Компаниите, оглавяващи класацията по пазарна капитализация, са по дефиниция тези, които се радват на период на засилен инвеститорски интерес. Това означава, че по всяка вероятност са надценени. С други думи, повече невинаги означа по-хубаво. Естествено, схващането не е нищо ново. Напротив, това е основното прозрение зад т. нар. основни индекси – бенчмаркове, които не претеглят акциите според пазарната им капитализация и вместо това се съсредоточават върху някой фундаментален критерий, като продажбите, печалбите, счетоводната стойност и т.н. Тези индекси редовно са с по-високи резултати от претеглените за пазарната капитализация като S&P 500. Един от начините да прецените доколко надценена е Apple, е като проверите какво ще е класирането на компанията според тези основни критерии, а не на база пазарната стойност. Отговор може да ви даде равнището на индекса FTSE RAFI All-Caps US 1000. Към 31 юли Apple е на 23-то място по големина в тази подредба.

По „Маркет уоч“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване