08/26/12 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Съмишлениците Румен Петков и Светльо Витков, и българският провинциализъм

Светльо Витков и Румен Петков, които показаха единомислие по случая с трите осъдени рускини от “Пуси Райът”. Снимки: от екрана

Удивително колко много вълнения предизвика в България присъдата на три момичета в Русия. Обществото се раздели, а различни политици се почувстваха длъжни да си заявят отношението.
Червеният функционер и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков написа коментар във в. „Преса” за скандала. Неговата позиция не е неочаквана, но интересното в случая е, че удивително съвпада с идеите на пънк-рокаджията кандидатпрезидент Светльо Витков. Неговото изявление е сходно и с това на Българския национален съюз на Боян Расате, публикувано на сайта им (виж по-долу цитати).

Така скандал в Русия по любопитен начин се превърна в лакмус за политическата ориентация и манталитета на хората у нас.
Но Светльо Витков в последните дни отбеляза нови висоти в оценката на събитията, които изразяват характерни черти за българската изостаналост и изолация от света.
Най-напред за мнозина прозвуча неочаквано, когато преди няколко дни той изригна във Фейсбук, че „Този акт е подигравка към всички християни и към нашия Бог! Аз лично ги осъждам за това! Това, че мразят Путин, не им дава правото да се подиграват с Християнската вяра! Любопитно ми е какво ли щеше да им се случи, ако го направят това в джамия!”
Неочаквано беше, защото от пънк-рок изпълнител се очаква свободомислие и защита на демократичните ценности, а той се показа като религиозен фундаменталист, консерватор и защитник на деспотизма. Два дни по-късно, ядосан, че мнозина от довчерашните му почитатели се разочароваха от него, Светльо се втвърди и написа във Фейсбук още по-хард изявление:
„…Всяка държава има своите закони и морални правила, които не са валидни за другите! Суверенитетът е право на всяка държава, без значение на околните дали им хресва или не!
Осъждам поругаването на църквата от руските момичета, защото това е подигравка с религията, заради която днес не нося Фес!” (виж тук)

Страницата “Светльо Витков президент” има над 18 000 абонати във Фейсбук, но само 1100 от тях харесаха изявлението му против осъдените рускини.

По-интересни са обаче другите му разсъждения:
„Просто си отворете очите и вместо да скачате в морална защита на няколко девойки, за нещо, което по никакъв начин не ви касае пряко, се огледайте къде и как живеете!
Нима решихме проблемите в страната си, за да даваме акъл на другите!
Боли ме гъза за някакви лигли, които се правят на пънкари, а след година ще са милионерки, докато аз лично не знам как ще оцелея в България!”

Тук вече Светльо удари тавана. Откровението му издава най-примитивните черти на нашенеца – провинциализъм, затвореност, егоизъм, завист, с типичното нашенско озлобление – „аз тука се гърчим, а тия забогатяват”.
Но не е само той, който не знае как ще оцелее в България.
И именно затова, за разлика от него, мнозина проявяват солидарност срещу всяка форма на деспотизъм и погазване на демокрацията.
Уви, наистина не може да се очаква от български изпълнители каквато и да е проява на солидарност. Все едно не сме част от света – навсякъде хората се обединяват около разни каузи, наш Светльо го „боли гъза”, както той демонстративно и безпардонно казва (не става дума за едноименната му песен, а, за изявлението му).
В това се коренят най-големите проблеми на българското общество – липса не само на чувство за общност, а липса на емпатия (б. а. -  пояснение за някои фенове на Светльо: емпатия е е способността на човек да съпреживява чувствата и мислите на другите).

В Русия си има закони, независимо дали на нас ни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване