08/27/12 13:16
(http://www.klassa.bg/)

Би Би Си: Мафията убива българския футбол

Мафията и корупцията убиват българския футбол. Това констатира радио Би Би Си в разследване, озаглавено "Смъртоносната игра на България".
"Източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти - не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си - а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност", коментира Марго Дън от британската медия.
"Голяма част от собствениците на отбори в България са част от мафията и много малко политици имат смелостта да се изправят срещу този проблем. Да имаш футболен клуб е много добър начин да легализираш разпространение на наркотици, проституция и други незаконни дейности. "За собствениците на клубове спортът е тяхната бяла страна – от другата страна има рекет, трафик на проституция", коментира Сергей Катаров от МВР, който се занимава с измами и нелегални футболни залагания", казва в материала си Дън.
Журналистката посещава мач между Локомотив Пловдив и Левски, за който се говори, че е уговорен. "Локомотив Пловдив е отборът с най-голям брой убити собственици – пет само в последните девет години. Обикновено има по 4-5 сериозни инцидента на година по футболните мачове. Става въпрос за много арестувани, побоища, замеряния с камъни и бутилки. Имаме информация, че мачът между Локомотив Пловдив и Левски е уговорен и резултатът ще се обърне през второто полувреме. Левски набързо повежда с 2:0, нека видим дали наистина ще има обрат. Локомотив изравнява, а пет минути преди края отборът получава дузпа и стига до победата. Публиката освирква рефера при излизането му от терена".
"Младият вратар Стефано Кунчев, който е титулярен вратар на младежкия национален отбор, се съгласи да говори с нас. Той ни разказа за инцидент отпреди половин година, когато е бил нападнат в гръб, докато се е прибирал от тренировка. Стефано не можел да си обясни защо това се е случило, но два дни след това мъж му е предложил 20 хиляди евро, за да играе симулативно в мач на националния отбор. "Аз отказах, защото не мога да продам страната си за пари, колкото и да са. Други обаче го правят. Разказвам това, заради семейството си, не искам малкият ми брат да играе в уговорени мачове. Надявам се нещата в българския футбол бавно да се подобрят", споделя Кунчев".
"Много спортисти идват в България, защото това е лесен начин за тях да получат българско гражданство и по този начин достъп до Европейския съюз. "Определени министри от кабинета дават гражданство на спортистите, но те не играят за България, просто взимат паспорта и отиват в друга държава от ЕС. За съжаление, няма нито един наказан за тази измама", разказва депутатът Яне Янев. С бързо интернет проучване открихме поне 31 спортисти, които са получили българско гражданство в последните години, като само един от тях играл за националния отбор", разказва Дън.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване