08/27/12 21:01
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Ден на Преподобни Мойсей Мурин

Църквата почита Преподобни Мойсей Мурин.

През ІV в. в Египет живеел разбойникът Мойсей, който всявал ужас в цялата страна. Но Бог бил милостив към него и му пратил светъл миг на покаяние. В душата на разбойника се пробудило чувство на дълбоко разкаяние и той изповядал душата си пред монашеско братство в една обител. Получил благословия от игумена и се преселил там.

След време Мойсей отишъл в пустинята, където се отдал на пост и молитва и непосилен труд. Той понасял много страдания, за да пребори спомените от разбойническия си живот. 

Когато навършил 75 години, преподобни Мойсей узнал за близката си смърт. Умрял в присъствието на 7 свои ученици, които пожелали да споделят участта му. Светите мъже били жестоко погубени от варвари в пустинята.

На днешния ден ромите празнуват Голяма Богородица.

По стар обичай в памет на Богородица се колел курбан и се организирали тържества, които продължавали три дни. Старите хора вярвали, че на Богородица било греховно да се пече месо, затова курбана се приготвял от варено овче или ярешко месо. Храната се слагала на трапеза, на която се нареждала цялата ромска общност.

В някои селища ромите ходели на поклонение в близкия манастир. Традиция е и днес софийските роми да ходят на 28-ми август на Драгалевския манастир, където носят първите плодове, които са отгледали.

Ромите от Пловдивско пък ходят на Бачковския манастир. В навечерието на празника болните преспиват до близкото аязмо с надежда да се излекуват. На сутринта палят свещи и се молят на Богородица за здраве, щастие и късмет на цялото семейство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване