08/27/12 21:08
(http://e-vestnik.bg/)

Недоразумение по евразийски

Газета.ру

Колаж: иносми

Сред основните теми през наближаващия политически сезон в Русия със сигурност ще бъде и Евразийският съюз - идеята бе лансирана от Владимир Путин при връщането му на президентския пост, тъй че явно е приоритетна. Самото понятие впрочем май доста се поразми за няма и година, откакто през октомври 2011 г. бъдещият държавен глава публикува програмната си статия. По-точно начинът, по който се възприема идеята, почива на ред недоразумения - защото самите автори на проекта не са твърде наясно какво значи той.

Да започнем оттам, че названието му заблуждава. Путинската идея въодушеви до крайност привържениците на евразийската идеология, според която Русия представлява специфична, уникална цивилизация, противопоставена на Европа и натоварена с мисията да обедини огромните пространства на Евразия. Обаче нито самата статия, нито последвалите обяснения - ще добавим, немногобройни и неконкретни - не налагат като извод никаква евразийска метафизика в духа на Трубецкой, Гумильов или Дугин*.

По-скоро, става дума не да се отхвърлят европейските подходи, както естествено би сторил един истински евразиец, а да се заимстват и адаптират към Русия и околностите й. Понятието се използва с двояка цел: от една страна, да се подчертае отликата от наличния вече ЕС (оттук иде и евразийската насоченост), но от друга - да се демонстрира и съпричастност, сходство в организационните принципи.

Ако разплетем словесната паяжина, ще стане ясно, че всъщност изобщо не става дума за Евразия, а за една конкретна страна, и то разположена, не ще и дума, в Европа - за Украйна. Основната задача е тъкмо Киев да бъде въвлечен в интеграционния проект; същевременно с присъединяването на Киев организацията – днешният Митнически съюз, ще придобие съвсем различен формат. Днес, с три държави членки, тя представлява интересен прототип; ако пък се включи и Украйна с обширния й пазар и потенциално силната, диверсифицирана икономика, ще прерасне в сериозна структура и всички ще трябва да се съобразяват с нея.

Колкото до самите евразийски простори, по-конкретно Централна Азия, инициаторите на проекта май проявяват към тях твърде умерен интерес. Нищо чудно, тъй като от икономическо гледище най-вероятните кандидатки (Киргизстан и Таджикистан) със сигурност ще донесат поне толкова проблеми, колкото и дивиденти. Прочее, евразийската съставка явно още дълго време ще се ограничава с дееспособния, богат на суровини Казахстан. (Естествено не забравяме и територията на Русия, три четвърти от която лежат в Азия.)

При това постоянно се посочва, че Евразийският съюз не е затворена структура, а елемент на бъдещо единно пространство - от Лисабон до Пусан, в което възторжено ще се слеят всички пазари, от европейския до тихоокеанския. Сякаш дори не се предвижда обособяване, а точно обратното. Евразийският съюз като развитие на Митническия е приложно начинание.

Негова цел е да разшири пазарите и да възстанови част от производствените вериги, разрушени с разпадането на Съветския съюз, а средството - да бъдат осъществени в тези земи принципите на евроинтеграцията от втората половина на 20-и век. Катализатор е дълбоката криза в Европейския съюз: днес и в обозримо бъдеще той по принуда ще се занимава само с вътрешни проблеми, без да обръща внимание на съседните държави. Тъй че Русия получава благоприятен шанс да свали летвата на конкуренцията. Още повече че самата идея е съвсем рационална и изглежда обещаваща.

Тук наистина се откроява друго едно недоразумение, по-точно липсата на ясен образ на проекта у неговите архитекти. Когато има външна форма, но липсва добре очертано съдържание, формата започва да се запълва самостоятелно и попива онова, което се носи из въздуха. А у нас из въздуха се носят останки от просъветска реторика, обилно подправена с носталгия (у някои искрена, у други раздухвана изкуствено и конюнктурно) по единния и могъщ Съветски съюз.

Инициаторите на Евразийския съюз не разполагат с ...

Публикувана на 08/27/12 21:08 http://e-vestnik.bg/15484/nedorazumenie-po-evraziyski/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване