08/27/12 15:23
(http://www.klassa.bg/)

Разследват UniCredit за нарушаване на санкциите срещу Иран

Американските власти разследват банка UniCredit SpA за нарушения на търговските санкции срещу Иран, твърди запознат с въпроса източник. В официално изявление базираният в Милано кредитор съобщи, че германското му звено HypoVereinsbank (HVB) е проучвано от главния прокурор на окръг Ню Йорк, Министерство на правосъдието във Вашингтон и Службата за контрол на чуждестранни активи, която в структурите на американското финансово министерство отговаря за наблюдението на лица и компании с наложени от САЩ ограничения.
Изявлението не конкретизира Иран като въпросната страна, обект на санкции, но запознатият източник потвърди, че информацията се отнася до ислямската република. „По собствена инициатива HVB провежда по-мащабно проучване на досегашното си придържане към налаганите от Вашингтон икономически санкции. Разследването и прегледът са в ход и по-нататъшни коментари са неуместни на този етап“, се посочва в изявлението.
Това не е първата банка, която се натъква на проблеми заради транзакции от името на ирански клиенти. По-рано този месец британската Standard Chartered се споразумя да плати $340 млн. на нюйоркски регулатор, за да разреши извън съда обвиненията, че е нарушила американските закони за борба с прането на пари с извършването на парични преводи за ирански клиенти. В заповед на Нюйоркската щатска служба за финансови услуги се посочва, че банката години наред е използвала незаконна схема за укриването на над 60 хил. финансови транзакции на обща стойност $250 млрд. за ирански клиенти. Standard Chartered, която в началото оспорваше голяма част от обвиненията, призна, че глобата покрива всички транзакции, окачествени от регулатора в Ню Йорк като незаконни.
Запознато с въпроса лице твърди, че Royal Bank of Scotland Group (RBS) е в преговори с Федералния резерв и Министерството на правосъдието в САЩ, които трябва да установят дали банката се е придържала към икономическите санкции срещу Иран. Ръководството на RBS е инициирало обсъжданията, заяви източникът. Службата за надзор на финансовите услуги във Великобритания също разговаря с банката, твърдят лица, запознати с въпроса. Германската Commerzbank AG предупреди при последната си регистрация на ценни книжа, че е застрашена от по-големи от очакваното санкции по американските разследвания на бизнеса й с някои страни, включително Иран, Северна Корея и Куба.               
UniCredit придоби HVB през 2005 г. и сега управлява звеното като UniCredit Bank AG. В минали финансови отчети компанията майка посочваше, че е обект на разследване от американските власти, но не споменаваше санкциите срещу Иран. В консолидирания си финансов отчет за първото полугодие, публикуван на 3 август, банката заяви: „Член на UniCredit Group се отзова на призовка от главния прокурор на окръг Ню Йорк в качеството си на страничен свидетел във връзка с отворено разследване, касаещо определени лица и/или предприятия, заподозрени в наказуеми от закона действия.“

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване